Vánoční nadělení

20. 12. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Svátky konce roku s sebou nesou také informace o tom, kolika lidem uvázla v krku rybí kost, kde hořel stromek či kolik přibylo vyvrknutých a zlomených nohou. Jistě je namístě znát postupy správné první pomoci.


ilustrační foto

Nejvíc úrazů se nestává při sportu, dokonce ani při dopravních nehodách. Nejčastěji k nim dochází doma. Předvánoční a vánoční dny k nim přímo provokují. Uklízí se, pobíhá sem a tam, dolaďuje se výzdoba, na sporáku to bublá a rozpálená trouba je v plném provozu.
Při úklidu a pobíhání po domě, pokud nešťastně uklouzneme a upadneme, si můžeme narazit, podvrtnout nebo vymknout nohu.

Podvrtnutí, vymknutí, zlomenina

Pád často odnese kotník nebo koleno. Po pádu se objeví bolest, citlivost na dotek, otok, někdy i zablokování kloubu. U závažnějšího typu poranění je deformace nebo nepřirozený tvar končetiny vidět na první pohled, především u kotníků mohou být zpřetrhané vazy.

Postiženého posadíme nebo uložíme na záda a dohlédneme na to, aby si na poraněnou končetinu nestoupal a nehýbal s ní. Nohu zvedneme, podložíme polštářem nebo obalíme dekou a na 2–3 místech svážeme kusem látky, šátkem nebo obinadlem. Na otok dáme ledový obklad (chladicí polštářky, led v igelitovém šátku). Někdy stačí odpočinek a studený obklad. Pokud je zranění vážnější nebo máme podezření na zlomeninu, dopravíme postiženého k lékaři. Raději zraněnému nedáváme jíst ani pít, mohlo by to zkomplikovat případnou anestezii při ošetření.

Poraněnou paži nebo předloktí podložíme dlahou (pravítkem, složenými novinami apod.) a šetrně zafixujeme pomocí šátků přes hrudník kolem krku. Pokud nelze ohnout zraněný loket, postižený si lehne a my jej podložíme měkkým materiálem. Před příchodem lékaře kontrolujeme pulz a barvu konečků prstů.

Krvácení Některá zranění vyděsí okolí menším nebo větším krvácením. V kuchyni je říznutí nepříjemné a dost krvácí. Při menším pořezání nejsou nutná žádná zvláštní opatření. Ránu je třeba jen okamžitě stlačit, nejlépe složeným obvazem nebo kouskem čisté látky; pokud to je možné, například u více poraněné končetiny je vhodné zvednout ji nad úroveň srdce. Stlačené místo fixujeme obvazem, a pokud by krev stále prosakovala, přidáme další vrstvu. Postiženého dopravíme k lékaři. Pokud je krvácení silné a neustává, raději voláme záchranku.

Popálení, opaření

Od žehličky, od rozpálené trouby, sporáku nebo oleje je častým „kuchyňským“ úrazem popálenina. Nejlepší první pomocí při mírnějších popáleninách je okamžité chlazení slabým proudem studené vody z kohoutku nebo ledem v sáčku, a to alespoň 10 minut. Potom přiložíme sterilní obvaz.
Z postižených míst kvůli možnému následnému otoku odstraníme případné šperky (prstýnky, náramky), popáleninu nepotíráme žádnou mastí ani olejem. V případě rozsáhlejších poranění se nepokoušíme odstranit přiškvařené oblečení a rychle zajistíme lékařskou pomoc.

Pokud se vytvoří puchýře, v žádném případě je kvůli hrozící infekci nepropichujeme. Opařenina vznikne od vařící tekutiny nebo od horké páry. Platí stejná pravidla jako při spáleninách, to znamená chlazení studenou vodou. Pokud neuhlídáme batole, které na sebe ze sporáku zvrhne horkou polévku, je to průšvih, který – pokud je to možné – řešíme podobně, ale raději zavoláme „rychlou“ anebo jedeme na pohotovost.

Špatně polknuté sousto Stačí jedno špatně polknuté sousto zkombinované se snahou ve stejném okamžiku promluvit – a je tu nemožnost nadechnout se a velký stres z pocitu dušení.
Postiženého uklidníme a snažíme se, aby kašlal. Pomůžeme mu předklonit se, aby měl, třeba vkleče, hlavu níž než hrudník. Pokud se dýchací cesty neuvolní, udeříme ho několikrát – krátce a silně – plochou dlaně mezi lopatky. Stejný postup platí u větších dětí s tím, že údery do zad zmírníme, anebo si stoupneme za dítě, položíme mu sevřenou pěst na spodní část hrudní kosti, přiložíme druhou ruku a pětkrát silně zatlačíme dovnitř a nahoru.

Je to tzv. Heimlichův manévr, který lze udělat i dospělému. Prudkým stlačením proti bránici a zvýšeným tlakem v plicích by se měl předmět dostat ven. Tento zákrok se provádí jen při dušení postiženého, hrozí nebezpečí poškození vnitřních orgánů. U postiženého kojence postupujeme hodně opatrně. Položíme si jej na předloktí zádíčky nahoru tak, aby měl hlavičku níž než tělo, a několikrát ho plácneme mezi lopatky.

Žaludeční a žlučníkové potíže

Velké množství jídla, kombinování nejrůznějších pokrmů a nápojů u disponovaných osob, ale i u docela zdravých, může vyvolat menší nebo větší potíže s žaludkem nebo se žlučníkem.
Velmi opatrní by měli být především diabetici. Zažívací potíže vzniknou proto, že množství špatně nakombinované stravy neprochází zažívacím ústrojím hladce a nerušeně. Postižený trpí pálením žáhy nebo nevolností, mohou se objevit bolesti břicha, nadýmání, zvracení.

Při podobných potížích obvykle postačí dodržováni diety nebo použití některého přípravku proti pálení žáhy a nadýmání. Pokud se stav nelepší, je lépe poradit se s lékařem. Při dietních chybách může dojít až k zánětu žaludku nebo žlučníku. Silná nevolnost a bolest, především v pravé horní části břicha těsně pod žebry, zvracení a horečka mohou být příznakem potíží se žlučovými kameny. V těchto případech se rozhodně obraťte na lékaře.

Kontrakce bránice, které vyvolávají drobnou nepříjemnost, škytání, obvykle způsobí některé potraviny, nemírné pití alkoholu či třeba spolknutý vzduch při vánočním přípitku sektem. Na odstranění škytání funguje několik triků. K nejznámějším patří zadržení dechu, spolknutí lžičky cukru nebo medu, stisk místa mezi palcem a ukazováčkem.

Zácpa nebo průjem

K poměrně běžným potížím při dietních chybách patří zácpa a průjem. Při zácpě dostatečně pijte, jezte hodně vlákniny a dbejte na pravidelný pohyb. Pokud použijete projímadlo, mělo by to být pouze výjimečně.
Akutní průjem přichází náhle a trvá od několika hodin do 2–3 dnů. Pro jeho odstranění je nutné vyloučit jídlo, především mléčné
výrobky, hodně pít (černý čaj, minerálky), můžete použít i některý lék proti průjmu.


Rybí kost v krku

Vyplatí se rybu jíst pěkně pomalu a bez mluvení. Když už ke karambolu s rybí kostí dojde, zkuste spolknout sousto chleba. Pokud kost spolknete a nikam se nezapíchla, už se nebojte. Žaludeční šťávy ji okamžitě zlikvidují. – Mnohdy se podaří kostičku odstranit dlouhou pinzetou, do krku si přitom posvítíme baterkou-čelovkou. Lékaři na pohotovostním oddělení se ale tento úkon přece jen podaří rychleji a pravděpodobně lépe. Nejlepší první pomocí při mírnějším popálení či opaření je okamžité chlazení slabým proudem studené vody z kohoutku nebo ledem v sáčku, a to alespoň 10 minut.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?