Vaření na prudkém ohni může ohrožovat krevní oběh diabetiků

12. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Diabetici, kteří připravují pokrmy na mírnějším ohni, mohou být lépe chráněni před vážnými poruchami krevního oběhu. K tomuto závěru dospěli američtí výzkumníci z Mount Sinai School of Medicine v New Yorku...


informuje internetový server BBC. Studie amerických vědců vyšla v odborném časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences - Early Edition 2002;10,1073/pnas.242437999.

Výsledky jejich studie naznačují, že prudkým ohříváním jídla vznikají toxické chemikálie. Zatímco tělo zdravého člověka si s nimi dokáže poradit, pro diabetika představují značnou zátěž.

Těmito chemikáliemi jsou takzvané „advanced glycation end products“ (AGE - nereverzibilní produkty glykace – pozn. red.). Vznikají tehdy, pokud se dohromady ohřívají cukry, proteiny a tuky. Jestliže jsou tkáně vystaveny účinkům chemikálií AGE po delší dobu, mohou ztratit svou přirozenou elasticitu.

Diabetici jsou vystaveni zvýšenému riziku srdečních chorob, protože zvýšená hladina cukru v těle znamená větší pravděpodobnost generace AGE.

Zatím však není prokázáno, zda AGE vznikají pouze v těle nebo zda vznikají během procesu ohřívání jídla, se kterým se dostanou do krevního oběhu.

Newyorští výzkumníci pod vedením dr. Helen Vlassarové pozorovali 24 diabetiků, které rozdělili do dvou skupin. Oběma skupinám předepsali stejný dietní program; jedna z nich měla ohřívat jídlo jen na mírném ohni, druhá ohřívala jídlo běžným způsobem.

Poté se všechny pozorované osoby podrobily krevním testům, které ukázaly hladinu AGE. Diabetici, kteří ohřívali pokrmy běžným způsobem, měly v krevním oběhu podstatně vyšší hladinu AGE než ti, kteří si připravovali jídlo na mírném ohni.

Profesor Alan Stitt, odborník na vaskulární problémy diabetiků na Queen´s University v Belfastu však upozorňuje, že na obecné závěry této studie je ještě brzy. „Bylo by trochu předčasné začít diabetikům radit, aby změnili způsob přípravy jídla,“ řekl pro BBC Stitt.

Tým newyorských vědců pod vedením dr. Vlassarové ve výzkumu pokračuje.

ZDROJ: Proceedings of the National Academy of Sciences - Early Edition 2002;10,1073/pnas.242437999.

ivb, www. Zdraví.Euro.cz, 2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?