Varování před rušením menších zdravotnických zařízení

17. 7. 2012 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Přepis rozhovoru Českého rozhlasu Radiožurnálu, jehož hostem byl předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich.


Martina HANÁČKOVÁ, moderátorka: Asociace českých a moravských nemocnic varuje před rušením menších zdravotnických zařízení. Obrátila se kvůli tomu na poslance. Žádá je, aby se zabývali postupem zdravotních pojišťoven. Zástupci asociace prosazují taky, aby odpovědnost za případné rušení nemocnic převzala vláda. Ta to ovšem už ústy Petra Nečase, podle kterého spadá tato oblast plně pod zdravotní pojišťovny, odmítla. Předsedou Asociace českých a moravských nemocnic je Eduard Sohlich. Dobrý večer.

Eduard SOHLICH, předseda Asociace českých a moravských nemocnic: Dobrý večer přeji.

Martina HANÁČKOVÁ, moderátorka: Pane předsedo, proč odmítáte, aby za budoucnost nemocnic zodpovídaly zdravotní pojišťovny? Vy nevěříte, že se tohoto úkolu zhostí zodpovědně?

Eduard SOHLICH, předseda Asociace českých a moravských nemocnic: Tak my jsme o tom přesvědčeni, že samé zdravotní pojišťovny nemůžou dělat restrukturalizaci, protože stejně jak poskytovatelé se nedívají na celou situaci objektivně, pro zdravotní pojišťovny už z principu jejich postavení je nejvýhodnější levný pacient. Takže o dostupnost zdravotním pojišťovnám v podstatě nemůže jít. A nikde ve světě to takto nefunguje.

Martina HANÁČKOVÁ, moderátorka: Vy si nemyslíte, že je nemocnic v Česku zbytečně moc? Alespoň v některých oblastech? Že je dobré šetřit i rušením zařízení, která třeba nejsou tak vytížená?

Eduard SOHLICH, předseda Asociace českých a moravských nemocnic: Ale tak my samozřejmě vnímáme, že časy se mění a restrukturalizace je třeba, ale ta restrukturalizace musí mít jasná pravidla. Nesmí se s vaničkou vylít i dítě a ta restrukturalizace se dělá teď pod časovým tlakem, dělá se v krátké době z důvodu chybění, v uvozovkách chybění finančních prostředků a tudíž nemůže být objektivní.

Martina HANÁČKOVÁ, moderátorka: A jak by podle vás ta restrukturalizace měla vypadat ideálně?

Eduard SOHLICH, předseda Asociace českých a moravských nemocnic: No samozřejmě je to na odborné debatě jak politické reprezentace, tak odborné veřejnosti. Protože je potřeba zachovat dostupnost zdravotní péče a bohužel tím nejslabším článkem jsou malé a střední nemocnice, které tímto způsobem nejenže finančně krvácí, ale dochází tam také k nestabilitě personálu, k sociálním problémům a tudíž ty nemocnice budou pomalinku zmírat na úbytě.

Martina HANÁČKOVÁ, moderátorka: V jakých regionech by tedy rušení nemocnic mohlo dopadnout nepříznivě na pacienty konkrétně?

Eduard SOHLICH, předseda Asociace českých a moravských nemocnic: No já si myslím, že ve všech regionech, protože malé a střední nemocnice by měly vykonávat opravdu základní obslužnost, akutní péči a specializovaná centra potom budou přebírat pacienty, které tuto péči potřebují. Nemohou velké krajské a fakultní nemocnice vykonávat záchytná místa akutní péče v celém rozsahu medicínského spektra.

Martina HANÁČKOVÁ, moderátorka: Podle odhadů Ministerstva zdravotnictví a zdravotních pojišťoven by mohlo zaniknout deset ze 189 nemocnic. Je to podle vás dobrý odhad? Mohlo by jich být, těch nemocnic, i víc?

Eduard SOHLICH, předseda Asociace českých a moravských nemocnic: Já myslím, že to rozkolísání systému může být daleko silnější, protože neklid ve zdravotnickém personálu a to ať už lékařském, tak středně zdravotnickém, v okresních nemocnicích je a mohou tady tyto dopady být opravdu větší.

Martina HANÁČKOVÁ, moderátorka: Co si tedy slibujete od dopisu, který jste dnes odeslali poslancům? Se stejnou žádostí jste u vlády příliš úspěšní nebyli.

Eduard SOHLICH, předseda Asociace českých a moravských nemocnic: Tak možná je to marná snaha, možná je to marný boj, nicméně jsme zástupci našich členských zařízení, kterých je 130 a je naší povinností plnit usnesení shromáždění delegátů, které bylo v květnu a tudíž tady v této naší snaze upozornit na poměrně velká rizika z nejasných pravidel restrukturalizace jsme povinni zveřejnit a prosazovat.

Martina HANÁČKOVÁ, moderátorka: Jestli ten dopis poslancům nezabere, máte v záloze ještě další krok? Třeba vyjednávání s pojišťovnami?

Eduard SOHLICH, předseda Asociace českých a moravských nemocnic: Tak my samozřejmě vyjednáváme s pojišťovnami permanentně. Vyjednáváme jak jménem asociace, a to v dohadovacích řízeních, o úhradách péče, tak individuálně v jednotlivých regionech o budoucích smlouvách. Ale ty budoucí smlouvy mají platit od 1. ledna. Nejsou uzavřeny u většiny nemocnic a proto ten tlak sílí a nejistota samozřejmě také.

Martina HANÁČKOVÁ, moderátorka: Dodává předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich. Díky, že jste si udělal čas. Dobrou noc.

Eduard SOHLICH, předseda Asociace českých a moravských nemocnic: Já děkuji taky. Dobrou noc.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?