Vatikán radí Africe: kondomy před nákazou HIV neochrání

10. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zástupci katolické církve ve Vatikánu se snaží přesvědčit obyvatele zemí s vysokou nákazou HIV, že používání kondomu je proti infikaci neochrání. Duchovní tvrdí, že se HIV může přenášet netěsnostmi v kondomech. Píše o tom server BBC...


Zástupci katolické církve ve Vatikánu přesvědčují obyvatele zemí s vysokou nákazou HIV, že používání kondomu je proti infikaci neochrání. Internetový Kardinálové, biskupové, kněží a jeptišky se snaží přesvědčit obyvatele o tom, že HIV se může přenášet netěsnostmi v kondomech.

Zjistila to britská stanice BBC, která má v neděli odvysílat dokument s názvem Sex a Svaté město.

Organizace spojených národů postup Vatikánu odsoudila s tím, že postoj duchovních ohrožuje život mnoha lidí. OSN právě tento týden vydala zprávu, podle které se každou vteřinu nakazí virem HIV čtrnáct dospívajících osob. Zpráva zároveň poukazuje na katastrofální nevědomost obyvatel o existenci nemoci AIDS.

Vatikán: je třeba změnit sexuální chování

Zdravotníci po celém světě se snaží prosazovat osvětu o tom, že před infikací HIV je nejvhodnější ochranou právě používání kondomu.

Katolická církev však k antikoncepci zaujímá trvale negativní postoj a činnost aktivistů nikdy nepodpořila. Podle Vatikánu je jedinou prevencí proti nákaze změna sexuálního chování. Užívání prezervativů prý naopak podporuje promiskuitu. Někteří duchovní dokonce soudí, že nákaza HIV se začala šířit rychleji právě kvůli užívání kondomů.

Vatikán: Proti kondomům by se mělo bojovat jako proti cigaretám

„Virus HIV je zhruba 450 krát menší než spermie, která může snadno proniknout skrze ochranou vrstvu kondomu,“ řekl jeden z čelních kardinálů Alfonso Lopez Trujillo, který je prezidentem biskupské rady pro rodinné otázky.

„Tato míra nejistoty by měla přimět ministry zdravotnictví a všechny aktivisty, aby obyvatele informovali o zdravotních rizicích spojených s užíváním kondomu. Měli by na tento fakt upozorňovat stejně, jako varují před důsledky kouření,“ dodal Trujillo.

Dokument BBC uvádí, že myšlenky Vatikánu opakují katoličtí představitelé po celém světě, například v Asii či Latinské Americe.

Postoj vatikánských duchovních pobouřil odbornou veřejnost. Lékaři označili podobná prohlášení za nesmysly. „Informace Vatikánu jsou naprosto nepravdivé. Latexové kondomy jsou nepropustné a dokáží účinně chránit před nákazou HIV,“ uvedla Catherine Hankinsová, hlavní poradkyně pro otázky vědy z mezinárodní organizace UNAIDS.

ZDROJ:

Vatican in HIV condom row**

**

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 9.10. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?