Ve "fakultce" zemřel muž s pandemickou chřipkou, v Ostroměři byla uzavřena škola

30. 1. 2011 8:43
přidejte názor
Autor: Redakce
S rychlým nárůstem sezonní chřipky se ve východních Čechách opět množí i případy chřipky viru H1N1, dříve přezdívané prasečí.


Po několika dlouhých měsících klidu ve východních Čechách zemřel člověk nakažený prasečí chřipkou.
Stalo se tak v královéhradecké fakultní nemocnici.

Dvacátého ledna tu zemřel 60letý muž, žijící v menší vesnici na Hradecku. Byl zde hospitalizován s těžkými zdravotními komplikacemi, pandemická chřipka byla jen jednou z nich.

„Nemohu říct, že muž zemřel na pandemickou chřipku. Skonal v souvislosti s tímto onemocněním,“ upozornila mluvčí královéhradecké krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.

To potvrzuje i ředitel nemocnice Roman Prymula.

„Muž byl ve velmi vážném stavu s řadou zdravotních komplikací. Byla mu diagnostikována pandemická chřipka, je však možné, že by zemřel i bez ní,“ podotkl ředitel. V kritickém stavu byla rovněž 20letá dívka s pandemickou chřipkou, která byla ve středu hospitalizována v pardubické nemocnici.

Onemocnění provázel prudký úbytek hmotnosti, vysoké horečky, zvracení, průjmy a vykašlávání krve. Podle všeho se nakazila v místě svého bydliště na Pardubicku. Její stav se ale už stačil rychle zlepšit. „Je stabilizovaný, dívka již je mimo ohrožení života,“ potvrdila včera mluvčí Pardubické krajské nemocnice Alice Štrajtová Štefková. Na infekčním oddělení nemocnice leží celkem sedm pacientů s pandemickou chřipkou. Nové případy se začaly množit s nedávným příchodem každoroční epidemie sezonních chřipek. Počet nových pacientů už přesáhl desítku. Například 42letá žena z Pardubicka, která byla hospitalizována ve vážném stavu v hradecké „fakultce“, se však už uzdravuje a měla by být brzy propuštěna.

S chřipkou viru H1N1, dříve přezdívané jako prasečí, od svého prvního výskytu v Česku v polovině roku 2009 do loňského března zemřelo 101 lidí. Celkem bylo u nás tehdy zjištěno 1014 případů nákazy, podle hygieniků se však na statisíce dalších případů ani nepřišlo. Příznaky jsou totiž podobné jako u sezonní chřipky. Může však být nebezpečná pro starší lidi a pacienty se zdravotními komplikacemi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?