Ve fakultní nemocnici padaly hlavy vrcholových manažerů

20. 9. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nečekané personální změny otřásly managementem Fakultní nemocnice v Olomouci, která je už několik měsíců v ekonomickém propadu. Její ředitel Václav Rýznar zcela nečekaně odvolal z funkce dva ze svých klíčových lidí...


Olomouc - - nejprve náměstkyni pro léčebnou a preventivní péči Elišku Sovovou a včera i svého provozně-investičního náměstka Vladimíra Bílka. „Odvolána jsem byla z osobních důvodů a na vlastní žádost,“ nechtěla se k příčinám odchodu příliš vyjadřovat exnáměstkyně. Nyní pracuje jako lékařka na interně a rozhodnutí o odvolání ji podle informací Dne zaskočilo během pobytu na dovolené. Podle důvěryhodných zdrojů se impulsem k odchodu Sovové z vedení stala i její kritika hospodaření nemocnice a práce provozně-investičního úseku.

„Paní náměstkyně Sovová otevřeně nesouhlasila s tím, že se na jedné straně šetří na pacientech, zatímco jiné se úsporná opatření příliš nedotýkají. Řediteli napsala v tomto duchu dosti kritický dopis,“ uvedl zdroj, který však nechtěl zveřejnit jméno. Rýznar ale vysvětloval odvolání Sovové hlavně tím, že v nynější krizi není člověkem na svém místě. „Potřeboval jsem manažera, který by krizi uvnitř nemocnice řešil razantněji,“ zdůvodnil již dříve své rozhodnutí. Pokud odchod Sovové z vedení největšího zdravotnického zařízení v Olomouckém kraji řadu zdravotníků překvapil, od volání jednoho z nejbližších Rýznarových spolupracovníků, investičního náměstka Bílka, je šokovalo. „Byli přátelé a úzce spolupracovali. Nechápu, co se mohlo stát,“ komentoval informaci jeden z lékařů fakultní nemocnice. O konkrétních důvodech odchodu se zatím pouze spekuluje. „Překračoval své kompetence. Jeho koncepce se neslučovala s mými představami o fungování nemocnice. Rozcházeli jsme se v zásadních věcech,“ vysvětloval Rýznar. „Je to vnitřní organizační záležitost nemocnice,“ reagoval na dotaz, v čem konkrétně kompetence překračoval. Stanovisko odvolaného Bílka se včera nepodařilo získat. „Má jiný mobil, ale číslo vám dát nemohu,“ uvedli pracovníci nemocnice. K zastižení nebyl ani doma.

Petra Uvírová, Daniela Tauberová, Olomoucký den, 20.9.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?