Ve Francii bude možná hrozit za kouření marihuany pokuta

17. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Francouzská vláda zvažuje, že zpřísní boj proti lehkým drogám. Napříště by mohla kuřákům marihuany, které policie přistihne, hrozit peněžitá pokuta. Možnost takové sankce vyvolala ve Francii polemiky, přestože jde paradoxně o zmírnění platného zákona...


PAŘÍŽ - Francouzská vláda zvažuje, že zpřísní boj proti lehkým drogám. Napříště by mohla kuřákům marihuany, které policie přistihne, hrozit peněžitá pokuta.

Možnost udělení takové pokuty vyvolala ve Francii polemiky, přestože jde o zmírnění platného zákona o konzumaci narkotik z počátku 70. let. Podle něj hrozí za požití, byť lehké, drogy vězení; ve skutečnosti však justice užívání moderních

lehkých drog toleruje.

Zákon, jehož cílem bylo ve své době potlačit užívání heroinu, je totiž podle expertů zastaralý. Meziresortní komise pro boj proti drogám a toxikomanii proto premiéru Jeanu-Pierru Raffarinovi navrhla, aby konzumace drog byla klasifikována jako přestupek.

Vláda nyní zvažuje, do jaké kategorie čin zařadit. V úvahu připadá minimálně 68 eur (asi 2180 korun), maximálně ale až 1500 eur (zhruba 48.000 korun) pokuty.

Ministr vnitra Nicolas Sarkozy chce, aby hned při prvním přistižení byla udělena nejvyšší pokuta. „Francie je v kategorii mladých mistrem Evropy v konzumaci marihuany,“ tvrdí ministr, který odmítá nahlížet na požívání drog jako na projev svobody. Komise přitom nepodpořila jeho návrh, aby stát za vykouření jointa mladým například dočasně zabavil skútr či mobilní telefon.

Podle oficiální zprávy, která byla zveřejněna v pondělí, konzumace marihuany ve Francii už deset let nepřetržitě stoupá. Podle odhadů má s touto drogou zkušenost 9,5 milionu Francouzů, tedy každý šestý.

Během posledního roku kouřilo marihuanu 3,1 milionu Francouzů, 600.000 ji kouří pravidelně, tedy zhruba desetkrát měsíčně, a 350 tisíc denně. S marihuanou má přitom zkušenost 48,3 procenta Francouzů ve věku od 18 do 25 let.

Sociální diskriminace?

Drogoví experti se ale kvůli zvažovaným opatřením obávají sociální diskriminace. „Přistiženi budou hlavně mladí, kteří kouří venku, zatímco třeba někteří manažeři si v klidu kouří doma. 1500 eur je příšerně moc, obzvláště pro některé rodiny,“ tvrdí François-Georges Lavacquerie z asociace CIRC.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?