Ve Francii stávkují lékaři proti svým pracovním podmínkám

13. 11. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve Francii v pondělí vstoupili do časově neomezené stávky chirurgové soukromých klinik a začínající lékaři ve státních nemocnicích. Na protest proti svým pracovním podmínkám určovaným státem lékaři také uspořádali v centru Paříže demonstraci.


Stávka, která je podle místních médií v tomto sektoru ve Francii vzácná, vedla v mnoha zdravotních zařízeních k uzavření operačních sálů a k omezení služeb.

K zastavení práce po celé zemi vyzvala třicítka odborů a lékařských organizací. Práci dnes podle odborářů zastavili lékaři v 70 procentech klinik. Naléhavé případy se posílaly na pohotovostní služby do nemocnic. Třicítka státních nemocnic, které leží v oblasti Paříže, zrušila některé činnosti, především chirurgické zákroky.

Chirurgové především odsuzují a chtějí zrušit říjnové rozhodnutí vlády zmrazit výši plateb za jejich výkony ze strany zdravotních pojišťoven. Začínající lékaři kritizují, že musejí vykonávat hodně práce za málo peněz. Obávají se také, že jim stát chce určovat místo jejich budoucího působení.

Francouzská ministryně sociální péče a zdravotnictví Marisol Touraineová dnes odmítla požadavky chirurgů s tím, že není možné stále zvyšovat ceny za jejich výkony, jak se dělo dosud. Ujistila i mladé lékaře, že nehodlá omezit jejich právo na svobodný výběr místa působení po ukončení praxe v nemocnici. K podmínkám této praxe se nevyjádřila.

U ministerstva zdravotnictví v Paříži demonstrovalo asi 3400 mladých lékařů státních z nemocnic, ke kterým se přidaly desítky soukromých lékařů. Lidé skandovali slogany proti ministryni. Její úřad po ukončení protestu přijal delegaci lékařů, kteří po více než hodinovém jednání vyjádřili zklamání a vyzvali k přitvrzení protestů.

Začínající lékaři berou ve Francii po ukončení dlouhého studia 1500 eur měsíčně a pracují 70 hodin týdně, tvrdí představitel jejich odborového svazu Mikaël Agopiantz. Chirurgové, kteří podle televizní stanice TV5 vydělávají v průměru 11.500 eur čistého měsíčně, připouštějí, že berou dost peněz, ale obávají se, že se jejich příjmy v důsledku vládních kroků sníží.

Podle serveru deníku Le Parisien je nespokojenost ve francouzském zdravotnictví velká a netýká se jen nyní stávkujících lékařů. Rozhněvaní lékaři vytvořili dokonce celostátní Francouzský svaz svobodného zdravotnictví (UFML). „Jedná se o ohromné hnutí. Tato profese čelí nedostatku respektu a naše ministryně to zhoršila,“ tvrdí předseda UFML Jérôme Marty.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?