Ve Francii vzplály protesty proti rozhodnutí v aféře krevních konzerv

15. 7. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Francouzské svazy pacientů a média jsou pobouřeni. Pařížský apelační soudní dvůr nedávno překvapivě stáhl obžalobu proti 30 obviněným v aféře z roku 1985 týkající se HIV kontaminovaných krevních konzerv. přibližně 4 400 pacientů...


Francouzské svazy pacientů a média jsou pobouřeni. Pařížský apelační soudní dvůr nedávno překvapivě stáhl obžalobu proti 30 obviněným v aféře z roku 1985 týkající se HIV kontaminovaných krevních konzerv. Zdůvodnění nebylo uvedeno. I když proti tomuto rozhodnutí mohou být podány právní prostředky, jeví se juristické stíhání odpovědných – mezi jinými vysoce postavených vládních úředníků a lékařů – zatlačeno do pozadí. Aféra se týká období od května do října 1985.

Podle zpráv francouzského tisku dali tehdy vysocí úředníci a lékaři státního zdravotnictví z nedbalosti nebo dokonce z hospodářských důvodů souhlas k použití kontaminovaných krevních konzerv. Odhadem přibližně 4 400 pacientů – většinou hemolytiků – bylo infikováno HIV. Mezitím přibližně každý druhý z pacientů již zemřel. Soudní výrok znamená, že veškerá řízení, která byla dodnes u soudu z důvodu provinění se proti veřejnému zdraví projednána, za daných okolností zmizí v propadlišti.

Jakmile se tato skutečnost stala známou, zvedly se ze strany francouzských svazů pacientů bouře protestů. Tehdejší ředitel a lékař Národního centra pro krevní transfúze Michel Garetta byl v r. 1992 odsouzen ke 4 letům vězení, u politicky spoluodpovědných, kteří byli přizváni k vyúčtování, došlo před třemi léty ke skandálu: všichni hlavní obžalovaní ušli trestu, protože jim nemohla být prokázána žádná spoluvina. I tehdy vzplanuly bouře protestů.

MUDr. Miloš Němec, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?