Ve Skutči byla otevřena nová výjezdová základna záchranky

3. 4. 2013 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve Skutči na Chrudimsku byla otevřena nová výjezdová základna zdravotnické záchranné služby. Její vznik financoval Pardubický kraj s přispěním skutečské radnice a okolních obcí. V počátcích bude její provoz časově omezen, řekl ČTK ředitel krajské záchranky Pavel Svoboda.


„Ve Skutči bude dvoučlenná posádka s řidičem a záchranářem. Bude fungovat v trochu nestandardním, pouze denním režimu, což je dané finančními možnostmi,“ uvedl Svoboda. Podle něj je pokrytí nelékařskou posádkou dostatečné, protože stanoviště v Hlinsku nebo Chrudimi, vzdálená necelých 20 kilometrů, posádkou s lékařem disponují.

Mít na relativně malý počet výjezdů lékaře by podle Svobody bylo neekonomické. Dvoučlenných je 14 z 27 posádek v regionu. „Mou prioritou i prioritou kraje zůstává, aby se dříve nebo později našly peníze na non-stop režim,“ dodal.

Radnice ve Skutči na vybudování stanice dlouho naléhala. Argumentovala tím, že v oblasti není zajištěn zákonný dojezdový limit 20 minut. Objekt záchranky Skuteč postavila na svých pozemcích u obchvatu města, kraj jej později za 3,25 milionu korun odkoupil, pozemky získal bezplatně. Na nákladech se zčásti podílely i některé sousední obce, celkové výdaje byly zhruba čtyři miliony korun. Provoz bude stát 2,5 milionu korun ročně.

Zdravotnická záchranná služba má v Pardubickém kraji v současnosti 16 základen s 27 posádkami. Vloni záchranka vyjížděla k asi 42.000 zásahům, což bylo o 4000 více než rok předtím. Podobný trend byl i v předchozích letech.

Provoz záchranné služby stojí ročně asi 250 milionů korun. Z této sumy musí Pardubický kraj jako zřizovatel zaplatit asi dvě třetiny, dalších 80 až 90 milionů záchranka dostává od zdravotních pojišťoven.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?