Ve Venezuele přibývá nemocných malárií, nejsou léky

16. 9. 2016 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve Venezuele roste počet případů malárie, více než polovina země hlásí epidemii této infekční nemoci. Informovala o tom agentura EFE s odvoláním na venezuelskou nevládní zdravotnickou organizaci OVS. Podle ní se nemoc šíří kvůli akutnímu nedostatku léků v zemi. Venezuelská ekonomika je už několik let v hluboké krizi a lidem se tam nedostává léků či základních potravin.


V posledních měsících přibývá ve Venezuele každý týden tři až pět tisíc nových případů malárie. Oproti předchozímu roku se jejich počet za osm měsíců zvýšil o 72 procent a do konce roku by mohlo být v zemi podle OVS asi 350.000 nemocných. Z celkem 24 venezuelských států jich už 14 hlásí epidemii, podle neoficiálních údajů na malárii letos zemřela asi padesátka lidí.

Malárie nemusí být smrtelná pokud se včas léčí, což se děje v Evropě, nikoli ale v chudých zemích. V celém světě na ni loni zemřelo podle Světové zdravotnické organizace (WHO) asi čtyřista tisíc lidí, většina v Africe. Malárii přenášejí samičky komára rodu Anopheles. K příznakům patří horečka, zimnice, pocení, bolesti kloubů a hlavy, zvracení a křeče.

Na akutní nedostatek léků a zdravotnického materiálu ve Venezuele upozorňují nevládní organizace už řadu měsíců a požadují, aby vláda umožnila humanitární pomoc ze zahraničí. Vláda ale popírá, že vůbec nějaká krize existuje. V červnu nejvyšší soud vyhověl stížnosti prezidenta Nicoláse Madura a zrušil zákon o řešení humanitární krize, který předtím přijal parlament.

Venezuelský exministr zdravotnictví José Félix Oletta tento týden podle EFE uvedl, že antimalarik je v zemi akutní nedostatek. V některých regionech země už nejsou skoro žádné a musí se tam dovážet z oblastí, kde epidemie zatím nevypukla.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?