Ve vývoji je 981 léků na rakovinu, vývoj jednoho trvá až 15 let

27. 1. 2014 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve světě je nyní ve vývoji 981 léků na rakovinu, hlavně plic, prsu a na lymfomy. Nejvíc, 121, jich je na rakovinu plic, devět z deseti pacientů totiž na ni stále ještě umírá. Nové léky jsou nadějí, že nepříznivá statistika se zlepší. ČTK to řekl výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) Jakub Dvořáček. Vývoj léku trvá až 15 let a stojí přes miliardu dolarů (20 miliard Kč).


Účinnost a bezpečnost léků se ověřuje v klinických studiích. Pacienti se ve studiích dostanou k léku už v době, kdy není běžně dostupný. Studie hradí výrobci, takže je lékaři dávají mimo finanční limity pojišťoven. Účast ve studii je přínosná pro pacienta i jeho zdravotní pojišťovnu.

Podle Dvořáčka je nyní ve světě registrováno přes 14.000 onkologických klinických studií, nejvíc v Severní Americe, Evropě a východní Asii.

„Výzkum se nevyhýbá ani České republice. Z aktuální databáze Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) vyplývá, že probíhá 260 klinických studií, do kterých jsou zapojeny stovky pacientů,“ uvedl.

Na klinických studiích v onkologii se podílí velkou měrou brněnský Masarykův onkologický ústav (MOÚ). Primářka oddělení klinických studií Regina Demlová upřesnila, že ročně zahajují 20 až 25 klinických studií a nově do nich zařazují 300 až 350 pacientů. Studie se provádějí podle protokolů, každý schvaluje SÚKL a etická komise. Pacient může být do studie zařazen, až když podepíše informovaný souhlas. Ze studie může kdykoli vystoupit a nemusí své rozhodnutí nijak zdůvodňovat.

Předseda České onkologické společnosti a ředitel MOÚ profesor Jiří Vorlíček uvedl, že ročně lékaři v ČR zjistí téměř 80.000 nových onemocnění, 27.000 pacientů zemře. Celkem žije v ČR 460.000 lidí, kteří rakovinu mají nebo měli. Nemocných přibývá, úmrtnost ale neroste, případně i klesá. Je to podle Vorlíčka díky soustředění nejnáročnější péče do 13 komplexních onkologických center a využití moderních léčebných postupů.

Vorlíček ocenil, že i díky screeningu klesá úmrtnost na rakovinu prsu. Na vyšetření chodí 58 procent žen. Zdravotní pojišťovny začaly rozesílat dopisy ženám, které se vyšetřit nedaly. Zvou je i na screening rakoviny čípku. Ženy i muže zvou na screening rakoviny tlustého střeva a konečníku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?