Ve zlínské nemocnici již operují nádory prostaty i laparoskopicky

15. 12. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři ve zlínské krajské nemocnici operují zhoubné nádory prostaty nově i laparoskopicky. Řekla to mluvčí nemocnice Karla Havlíková.


Oproti klasické operaci je laparoskopie šetrnější pro pacienta, vyžaduje kratší dobu hospitalizace i rekonvalescence. Při laparoskopických operacích se nástroje dostávají dovnitř těla prostřednictvím malých řezů, zákroky jsou prováděny s pomocí optického zobrazení. Dosud museli pacienti za laparoskopickými operacemi nádorů prostaty jezdit mimo Zlínský kraj.

Zlínští lékaři takto operují od listopadu. „K dnešnímu dni touto metodou odoperovali čtyři pacienty, na leden příštího roku už mají objednaných dalších osm,“ uvedla mluvčí. Pacientů se zhoubným nádorem prostaty přibývá. „Mnozí se sami na možnost laparoskopické operace v našem oddělení ptali. Proto jsme po stabilizaci personální situace tuto metodu začali využívat také u nás,“ uvedl primář urologického oddělení Jaroslav Hynčica.

Oddělení od loňského roku už laparoskopicky odstraňuje ledviny, nejčastěji kvůli zhoubnému onemocnění. „Zatímco v loňském roce jsme laparoskopicky provedli deset operací ledvin, v letošním roce se už blížíme číslu 50. Výhodou je opět kratší doba hospitalizace a méně invazivní výkon,“ uvedl primář.

Ročně navštíví urologické ambulance zlínské nemocnice asi 25.000 pacientů, z nichž lékaři operují asi 3500 lidí. „Řešíme kompletně léčbu močových kamenů, téměř ve všech případech neoperační technikou, tedy endoskopicky. Přístrojově jsme k tomu vybaveni jako jediní ve Zlínském kraji, včetně stacionárního přístroje na mimotělní drcení močových kamenů rázovou vlnou. Kompletně řešíme také nádorová onemocnění ledvin, močovodů, močového měchýře, včetně náhrad močového měchýře střevem, prostaty a varlat, a to v součinnosti s onkologií. Dle charakteru nemoci provádíme operace otevřené, endoskopické i laparoskopické,“ uvedl Hynčica.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?