Ve zlínské nemocnici vzniklo centrum pro léčbu chronické kopřivky

27. 5. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve zlínské Krajské nemocnici Tomáše Bati vzniklo centrum pro biologickou léčbu těžké chronické kopřivky. Je jediným takovým centrem ve Zlínském kraji, sdělila ČTK mluvčí nemocnice Karla Havlíková. Kopřivka patří mezi nejčastější kožní nemoci a vyskytuje se v průběhu života až u 20 procent lidí.


„Na doporučení ošetřujícího kožního lékaře či alergologa budou pacienti z celého Zlínského kraje posuzováni specializovaným lékařem centra. Při splnění kritérií závažnosti onemocnění k biologické léčbě těžké chronické spontánní kopřivky přistoupíme,“ uvedla primářka kožního oddělení Hana Tomková.

Při kopřivce se na těle objevují svědivé, mnohočetné pupeny. „Obvykle spontánně mizí do 24 hodin a tvoří se zase jinde. Někdy může být výsev kopřivky doprovázen otokem, například v obličeji. U chronické formy onemocnění trvají výsevy déle než šest týdnů a často negativně ovlivňují kvalitu života,“ podotkla primářka. Kopřivka může v extrémních případech i ohrozit na životě, kdy mohou otéci dýchací cesty.

Výsevy kopřivky mohou mít podle Tomkové různou příčinu nebo spouštěcí faktory, například alergie, léky, dietní faktory, autoimunitu či infekce. „Základem je léčba antihistaminiky, která můžeme u nezlepšujících se nebo zhoršujících se případů navýšit až na čtyřnásobek obvyklé dávky nebo případně kombinovat. Biologická léčba je léčbou přídatnou v případě, kdy ani zvýšené dávky léků nepomáhají,“ řekla Tomková.

Centrum pro biologickou léčbu těžké chronické kopřivky je druhým centrem specializované léčby v kožním oddělení zlínské nemocnice. Sedmým rokem tam funguje centrum pro biologickou léčbu těžké lupénky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?