Ve Zlínském kraji přibylo lidí s klíšťovou meningoencefalitidou

16. 1. 2019 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve Zlínském kraji se loni téměř zdvojnásobil počet lidí, kteří onemocněli klíšťovou meningoencefalitidou. Krajská hygienická stanice v uplynulém roce evidovala 44 onemocnění, o rok dříve jich bylo 23. Počet nemocných v kraji v posledních letech roste. S největší pravděpodobností je to dáno jednak změnou klimatických podmínek s přemnožením klíšťat a jejich rozšiřováním do vyšších nadmořských výšek, ale také s častějším pobytem lidí v přírodě. Vyplývá to ze zprávy hygieniků zveřejněné na stránkách krajské hygienické stanice.


Onemocněli lidé všech věkových kategorií, nejvíce jich bylo ve věku od 70 do 79 let, a to osm lidí. Onemocněly také dvě dvě děti mladší devíti let.

Hygienici v posledních letech opakovaně zaznamenali onemocnění z lokalit Luhačovicko, Želechovické Paseky, Vizovické vrchy, Valašskokloboucko či v okolí Huslenek a Hornolidečska.

Loni hygienici sbírali klíšťata v lokalitách Luhačovice v okolí pramene Aloiska, dále v Otrokovicích v parku na Štěrkovišti, v okolí obce Bělov na Zlínsku, kolem obce Huslenky na Vsetínsku a v rekreační lokalitě Rajnochovice na Kroměřížsku. "Ani v jednom z odebraných vzorků však nebyla laboratorně prokázána přítomnost viru klíšťové encefalitidy. To však neznamená, že virus klíšťové meningoencefalitidy v této lokalitě v klíšťatech není přítomen," uvádí zpráva hygieniků.

Nákaza se přenáší přisátím infikovaného klíštěte. Možný je také přenos konzumací tepelně nezpracovaných mléčných výrobků. Inkubační doba je většinou sedm až 14 dní.

"Klíšťata mají ráda teplé a vlhké počasí, proto je jejich výskyt nejvyšší ve dvou obdobích, a to na přelomu května a června, a dále v měsíci září. Typickým biotopem klíštěte jsou zejména okraje listnatých a smíšených lesů, porosty na okraji vodních toků. Často se vyskytují na loukách, okrajích polních a lesních cest, ale i v parcích a v zahradách," uvedli hygienici. Nejúčinnější ochranou proti klíšťové meningoencefalitidě je podle nich očkování.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?