Vědci dokáží nahradit část mozku křemíkovým čipem

13. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Američtí vědci vyvinuli první umělou část mozku v podobě křemíkového čipu, který je napodobeninou oblasti mozkové tkáně, zodpovědné za paměť, náladu a vědomí. Informovali o tom v časopisu New Scientist...


LONDÝN - Američtí vědci vyvinuli první umělou část mozku v podobě křemíkového čipu, který je napodobeninou oblasti mozkové tkáně, zodpovědné za paměť, náladu a vědomí. Umělý implantát je uzpůsoben pro plnění funkcí, které v mozkové komoře zastává část tkáně zvaná hypokampus. Jednou by údajně náhražka, která má být umístěna vně lebky, mohla pomoci lidem s poškozením mozku.

Vědecký tým z Los Angeles, vedený Theodorem Bergerem, pracoval na náhražce téměř deset let. O vývoji čipu a jeho funkci informovali v posledním čísle časopisu New Scientist.


Související odkazy:
New Scintist: World's first brain prosthesis revealed (Exclusive from New Scientist Print Edition)

Reuters: Scientists Develop First Artificial Brain Section

Vědci nejdříve vypracovali matematický model, na jehož základě hypokampus funguje za různých okolností. Dalším krokem bylo přenesení tohoto modelu na křemíkový čip a propojení čipu s mozkovou tkání při laboratorních pokusech. „Nikdo zatím přesně neví, jak hypokampus informace kóduje, takže jsme prostě jeho chování okopírovali,“ říká Berger.

Pokud budou počáteční testy na mozkové tkáni úspěšné, tým má v plánu během šesti měsíců začít s pokusy na krysách a poté i na opicích. Pokud čip pomůže lidem s poškozenou tkání znovu nabýt schopnost zapamatování, prokáže svou funkčnost. „Když přijdete o hypokampus, přijdete o schopnost pamatovat si nové události,“ vysvětluje Berger.

„Zatím vše probíhá dobře. Po otestování by čip mohl posloužit lidem, kteří utrpěli poškození mozku při mrtvici, epilepsii nebo Alzheimerově chorobě,“ píše časopis New Scientist. Varoval však, že zařízení vyvolává etické otázky kvůli schopnosti ovlivňovat paměť a náladu, a tím i lidskou identitu: „Pokud někdo ztratil schopnost uchovávat životní vzpomínky, do jaké míry je schopen dát souhlas s použitím tohoto implantátu?“

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?