Vědci dostali povolení vytvořit první umělou bakterii

22. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kontroverzní genetik Craig Venter získal povolení od etické komise k řešení grantu, jehož cílem je vytvořit první umělou bakterii. Spolupracovat bude s H. Smithem, nositelem Nobelovy ceny...


Kontroverzní genetik Craig Venter získal povolení od etické komise k řešení vládního grantu v hodnotě 3 milionů dolarů, jehož cílem je vytvořit umělou bakterii. Práce na tomto projektu měla začít již v roce 1999, ale řešitelský tým přerušil výzkum do té doby, než získal oficiální vyjádření od americké etické komise skupiny pro genomiku (Ethics of Genomics Group). Včera o tom informovaly internetové stránky Newscientist.com.

Venter plánuje vytvořit jednobuněčný organismus s minimálním potřebným množstvím genů. Na výrobu umělé bakterie ze základních chemických látek ale současné techniky nestačí. Vědci se teprve musí naučit „skládat“ biologický materiál v živoucí organismus.

Spolupracovat budou s Hamiltonem Smithem, nositelem Nobelovy ceny. Navázat chtějí na práci Clydea Hutchinsona, který osekvenoval genom bakterie Mycoplasma genitalium. Této bakterii stačí k životu pouze 265 genů z 517, které obsahuje. Tato část genetické výbavy podle Hutchinsona stačí pro „výrobu“ živého organismu.

Vědci z Venterova týmu se nejdříve pokusí odstranit veškerý genetický materiál z bakterie M. genitalium. Poté nasyntetizují umělý chromozóm, který bude obsahovat minimální potřebné množství genů nutných pro přežití. Tento chromozóm vloží zpět do bakteriální buňky. Pokud se jim to podaří, pokusí se do genomu přidat cizí geny pro různé další využití. Celý projekt bude probíhat za zvláštních bezpečnostních opatření – vědci například musí zajistit, aby systetiská bakterie nebyla schopná přežít mimo laboratorní podmínky a infikovat lidi.

Práce na umělé bakterii může odhalit mnohé o evoluci života na Zemi. Venterův tým vědců se však rozhodl nepublikovat podrobně všechny nové informace, které jejich práce přinese. Obávají se totiž jejich zneužití, například pro vývoj biologických zbraní.

Související odkazy:

The Stanford Center for Biomedical Ethics (SCBE)

(mka), www.Zdravi.Euro.cz, 21.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?