Vědci identifikovali lidskou protilátku zabraňující infekci virem SARS

9. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Američtí vědci z Dana-Faber Cancer Institute v USA identifikovali lidskou protilátku 80R, která účinně zabraňuje infekci lidských buněk virem SARS. Během dvou měsíců ji vyselektovali z knihovny 27 miliard vzorků a připravují testy na lidech...


Američtí vědci z Dana-Faber Cancer Institute v USA identifikovali lidskou protilátku, která účinně zabraňuje infekci lidských buněk virem SARS. Informoval o tom server NewScientist.com.

MECHANISMUS ÚČINKU

Tým z Dana-Faber Cancer Institute se rozhodl pátrat po protilátce, která je schopná se navázat na virový protein, který pomáhá viru proniknout do buňky. Podle předpokladů mohlo navázání tento protein inaktivovat a tím zabránit infekci.

TESTOVÁNÍ

Vědci pro svůj úkol využili rozsáhlou knihovnu lidských protilátek, která obsahovala na 27 miliard vzorků. Z nich během dvou měsíců vyselektovali osm „kandidátů“, znovu je testovali a vybrali protilátku nazvanou 80R, která se skutečně účinně vázala na virový protein. Tuto protilátku pak s pomocí biotechnolgických postupů namnožili v bakteriích.

Zjistili, že protilátka 80R účinně zabraňuje průniku viru do kultivovaných lidských buněk. Následné testy na hlodavcích potvrdily účinnost protilátky 80R i ve skutečném organismu. Nyní již vědci připravují testy na dobrovolnících.

„PASIVNÍ“ IMUNITA NEŽ PŘIJDE VAKCÍNA

Neboť jde o protilátku lidského původu, mohla by být lidmi dobře snášena. Pokud se ukáže jako efektivní, mohla by podle autorů poskytovat „pasivní“ imunitu po dobu několika týdnů až měsíců.

„SARS má dlouhou inkubační dobu, takže máme šanci zastavit infekci včas. Terapie protilátkami může to být velmi užitečná pro ty, kteří se vystavují vysokému riziku nákazy, např. pro zdravotníky,“ komentoval novinku v terapii SARS John Oxford z Qeen Mary School of Medicine z Londýna.

Proti SARS zatím nebyla vyvinuta žádná účinná vakcína. Případná terapie protilátkami by tedy byla velmi užitečná v případě, že se objeví další velká epidemie.

(mka), www.Zdravi.Euro.cz, 6.2.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?