Vědci: Klonování lidí a primátů je v podstatě nemožné

14. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Tým amerických vědců zjistil, že v embryích primátů (a pravděpodobně i lidí)vzniklých nukleárním transferem chybí nejméně dva proteiny, které zabezpečují správné rozdělení chromozomů při dělení embryonálních buněk...


Tým amerických vědců zjistil, že v embryích primátů (a pravděpodobně i lidí) vzniklých nukleárním transferem chybí nejméně dva klíčové proteiny, které zabezpečují správné rozdělení chromozomů při mitotickém dělení embryonálních buněk. Absence těchto proteinů způsobuje chromozomální chaos v klonovaných embryích. Informoval o tom internetový server NewScientist.

Vědci z Pittsburghské univerzity studovali 716 embryonálních buněk makaků rhesusů. Zjistili, že některé z těchto buněk mají zdvojenou sádku chromozomů, v některých buňkách různé počty chromozomů chyběly nebo přebývaly a některé buňky byly zcela bez genetické informace.

Podle Geralda Schattena, vedoucího výzkumného týmu, je to způsobeno tím, že v buňkách klonovaných embryí chybí nejméně dva důležité proteiny, které jsou zodpovědné za správnou funkci achromatického vřeténka. To zajišťuje správné rozdělení chromozomů do dceřinných buněk při mitóze. Pokud vřeténko nefunguje správně, embryo zaniká, neboť některé jeho buňky nemají kompletní genetickou informaci a nejsou schopné dalšího života.

Chybějící proteiny jsou podle vědců pravděpodobně navázány na chromozomy vajíčka, které se při nukleárním transferu odstraňují a nahrazují se kompletní genetickou informací ze zfúzované somatické buňky.


Dále čtěte:
Human cloning currently "almost impossible"
Cloned monkey embryos are a "gallery of horrors"\\
Cloning may be "elaborate hoax" says monitor\\

Podle Schattena se stejný problém vyskytuje i u klonovaných lidských embryí, což v konečném důsledku znamená, že naklonovat zdravého člověka je v dnešní době a s momentálně známými metodami téměř nemožné. Na otázku proč se daří klonovat myši nebo skot Schattenův tým odpovídá, že tyto živočišné druhy mají několik kopií zmíněných proteinů navíc a tyto kopie dokáží zabezpečit správnou distribuci chromozomů do dceřinných buněk.

Schattenův tým se nyní snaží vyvinout jiné klonovací techniky, které zajistí správnou funkci achromatického vřeténka. „Doufejme, že tato překážka nám dá dost času na to, abychom na sebe převzali odpovědnost a připravili takové legislativní podmínky, které omezí každý pokus o klonování lidí,“ říká Schatter.

Mirka Toušová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?