Vědci našli gen zodpovědný za zvýšenou citlivost k SARS

7. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Thaiwanští vědci identifikovali jednu z variant genu pro HLA proteiny, jejíž nositelé jsou pravděpodobně náchylnější k onemocnění akutním respiračním syndromem (SARS). Informovali o tom v časopisu BMC Medical Genetics...


Thaiwanští vědci identifikovali jednu z variant genu pro HLA proteiny, jejíž nositelé jsou pravděpodobně náchylnější k onemocnění akutním respiračním syndromem (SARS). Informovali o tom v zářijovém čísle časopisu BMC Medical Genetics.

Většina pacientů se SARS pocházela z jižní Číny a jihovýchodní Asie, proto začali vědci z Taipei's Mackay Memorial Hospital uvažovat o možné geneticky podložené ciltivosti k onemocnění SARS.


Související odkazy:
BMC Medical Genetics: Association of HLA Class I with Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus Infection
NewScientist.com: Gene for SARS Susceptibility Found

Tým se soustředil na proteiny antigenů na povrchu lidských leukocytů, neboť některé předchozí studie prokázaly, že genové odchylky v HLA systému souvisí s citlivostí či rezistencí k malárii, tuberkulóze, tyfu nebo např. HIV.

Analyzovali geny pro HLA proteiny u 33 pacientů se SARS, 28 pacientů, u kterých propukla horečka a později byl u nich SARS prokázán a také u 101 zdravotníků, kteří byli SARS vystaveni, ale nikdy jím neonemocněli. Jako kontrola posloužila skupina 190 zdravých lidí, kteří nepocházeli z Thaiwanu.

Srovnáním všech vzorků zjistili, že přítomnost varianty genu pro HLA-B*4601 souvisela s vyšším výskytem a horším průběhem onemocnění SARS u jejich nositelů. U devíti geneticky příbuzných typů původních obyvatel Thaiwanu, kteří nyní tvoří asi jen 1,5 procenta populace, se varianta genu pro HLA-B*4601 vyskytuje jen velice zřídka a žádný případ SARS se mezi nimi nevyskytnul. Onemocnění SARS propuklo pouze u těch Thaiwanců, jejichž předci přišli během několika posledních století z jižní Číny a kteří momentálně tvoří valnou většinu thaiwanské populace. Genová varianta HLA-B4601 se podle vědců také málokdy vyskytuje v evropské populaci - počet nemocných evropského původu byl také během loňské epidemie minimální.

Výsledky pokusů tak mohou vysvětlit, proč epidemie SARS propukla v prosinci 2002 právě v jihovýchodní Asii.

Podle vedoucí projektu Marie Linové by souvislost mezi variantou genu HLA-B*4601 a zvýšenou citlivostí k SARS mohla být využita pro screening zdravotníků a identifikaci osob, u kterých je zvýšené riziko nákazy SARS. Linová však upozorňuje, že výsledky experimentů je třeba ještě potvrdit dalšími studiemi.

(mka), www.Zdravi.Euro.cz, 7.10.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?