Vědci objasnili patogenezi Creutzfeldt-Jakobovy nemoci

31. 10. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Američtí vědci poprvé na živých buňkách pozorovali, jak v mozku vznikají patologické priony. Ve dvou studiích publikovaných v on-line vydání Science referují o vzniku a působení těchto PrPSc proteinů...


Američtí výzkumníci poprvé na živých buňkách pozorovali, jak v mozku vznikají patologické priony. Ve dvou studiích publikovaných v on-line vydání Science referovala Susan Lindquistová z Whitehead Institute Massachusetts Institut of Technology, jak si představuje proces patogeneze Creutzfeld-Jakobovi nemoci (CJD).

Priony jsou normální součást membrán nervových buněk. Syntetizují je v buňce ribozomy na endoplasmatickém retikulu, kde priony získají i svoji strukturu. Nato se musí skrze cytosol dostat k buněčné membráně. Někdy však dochází k jejich chybnému složení a vzniká tzv. „PrPSc protein“.

Tento PrPSc protein je považován za příčinu transmisivní spongiformní encefalopatie (TSE), ke které náleží též spontánní CJD, hereditární CJD a nová varianta CJD. Normálně jsou PrPSc proteiny z cytosolu vychytány a odbourány v proteosomech. Vědci dokázali, že právě funkční porucha proteosomů má za následek rychlou akumulaci PrPSc proteinů v buněčném cytosolu.

Na zvířatech s geneticky upraveným genomem vědci dokázali, že PrPSc proteiny působí v buňce neurotoxicky, a proto dochází u postižených jedinců k odumírání jednotlivých mozkových buněk. Dalším experimentem vědci potvrdili, že pouze PrPSc protein může jiný, jemu podobný, normální PrP protein převést do patologické formy, což má za následek rozšiřování onemocnění v mozkové tkáni.

Tím lze vysvětlit, proč dochází k masovému odumírání mozkových buněk a nakonec ke tvorbě větších vakuol - typickým známkám „mozkové houby“, ke spongiformnímu mozkovému onemocnění CJD. Skupina konstatuje, že dřívější výzkumy jiných vědců ukázaly, že funkce proteosomů ve stáří ustává. To by vysvětlovalo otázku, proč se sporadická forma CJD objevuje ve vysokém věku.

Příčina dědičné formy CJD by podle toho měla být hledána v genech pro proteosomy. Tento fakt měl vliv na výzkum a vývoj tzv. inhibitorů proteosomů (pozor, nezaměňovat s inhibitory proteáz v terapii HIV) využitelných při léčbě rakoviny, neboť by teoreticky mohly, pokud penetrují krevně-mozkovou bariérou, vyvolat CJD jako vedlejší projev léčby.

Související odkazy:

Stránky Susan L. Lindquistové, PhD

Tisková zpráva Whitehead Institute for Biomedical Research: Researchers find mechanism responsible for neuronal death in prion diseases

Das Proteasom: seine Struktur und Funktion

Dr. Miloš Němec pro www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?