Vědci objevili efektivnější metodu genové terapie

25. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vědci přišli na mnohem efektivnější způsob genové terapie. Na rozdíl od současných metod není spojen s řadou rizik. Nová metoda je založena na kombinaci mikrobublin a ulztrazvuku...


Vědci přišli na mnohem efektivnější způsob genové terapie. Na rozdíl od současných metod není spojen s řadou rizik, píší internetové stránky BBC.

Modifikace genů nabízí možnost léčby řady nemocí. Využívání virů k přenosům modifikovaných genů do cílové tkáně není vždy bezpečné. Ostatní metody zase nejsou zřejmě tak efektivní.

Kombinace miniaturních bublin a ultrazvuku

Nejmodernější technika, kterou vyvinuli vědci z londýnské Imperial College, se zdá být zároveň bezpečná i účinná.


Kombinace miniaturních bublin a ultrazvuku je desetkrát účinější než konvenční metody genové terapie.

Tato metoda je založena na kombinaci mikrobublin a ultrazvuku. Technika byla dosud vyzkoušena na kosterních svalech myší.

Mikrobubliny se v současnosti používají k lepšímu ultrazvukovému snímání srdce, jater a dalších onemocnění. Miniaturní plynové bubliny o rozměru tří mikronů, které se většinou aplikují nitrožilně, mají zlepšit obraz ultrazvukem.

Vědci však nyní zjistili, že mikrobubliny při ultrazvuku vyskakují a mohou způsobit drobnou perforaci cílových buňek. Tím se uvolní cesta, kudy se může do buněk dostat genticky „opravená“ DNA.

Lékaři smísili bublinky s modifikovanou DNA a aplikovali ji do buňek kosterního svalstva myší různého věku. Na cílové buňky pak byl zaměřen ultrazvuk, který v nich způsobil drobné trhliny. Buňky tak byly lépe schopny přijmout modifikovanou DNA.

Ukázalo se, že tato technika je desetkrát účinější než konvenční metody léčby.

Dokonce použití samotných mikrobublin bez ultrazvuku bylo mnohem účinější, především u mladších myší.


DÁLE ČTĚTE:
Unikátní objev posune léčbu rakoviny

Vědci znají příčinu padesáti chorob

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 24. 2. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?