Vědci objevili gen odpovědný za maniodepresivní stavy

17. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Američtí vědci identifikovali zřejmě další gen odpovědný za maniodepresivní stavy. Jde o gen zvaný GRK3. Ten ovlivňuje citlivost mozku na chemické látky, které zprostředkovávají proud informací mezi mozkovými buňkami...


NEW YORK - Američtí vědci identifikovali zřejmě další gen odpovědný za maniodepresivní stavy. Nyní budou zkoumat, jaké biologické procesy gen řídí, aby bylo možno navrhnout nové léky a léčebné postupy. Napsal to americký tisk s odvoláním na autora studie Johna Kelsoea z Kalifornské univerzity v San Diegu.

Možnost objevu genu připustil Melvin Mc Inis z Univerzity Johna Hopkinse v Baltimoru. Kelsoeova práce poukazuje na gen zvaný GRK3, který ovlivňuje citlivost mozku na chemické látky, jež zprostředkovávají proud informací mezi mozkovými buňkami. Maniodepresemi trpí 2,3 milionů americké dospělé populace.

Chybný gen může podporovat maniodepresivní nálady tím, že zvýší citlivost na mezibuňková chemická poselství přenášená dopaminem a dalšími látkami, uvedl Kelsoe.

Kelsoeův tým zjistil statistickou souvstažnost mezi jednou variantou genu GRK3 a výskytem nemocí, když porovnal dědění genu z rodičů na děti v rodinách s dlouhou historií psychické choroby.

V těchto rodinách byla varianta genu předávána z rodičů na děti mnohem častěji, než by odpovídalo náhodnému výběru. To podle něho naznačuje, že tato varianta genu je chybná a zvyšuje citlivost k chorobě.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?