Vědci popsali působnost kafru v buňkách při zmirňování bolesti

2. 3. 2012 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Vědecký tým Viktorie Vlachové z Fyziologického ústavu Akademie věd analyzoval a popsal působnost kafru v molekulách při zmírňování bolesti. Své poznatky, které povedou ke snadnější přípravě nových léků proti bolesti, vědci zveřejnili v prestižním americkém lékařském časopise Anesthesiology. ČTK o tom informoval tiskový odbor Akademie věd.


Bolestivé vjemy sice člověka chrání před poškozením, ale zároveň mu znepříjemňují život. Proto se lidé odjakživa snažili si od bolesti pomoci.

Pouze badatelé ve Fyziologickém ústavu v České republice studují čidla neboli receptory bolesti v buněčných membránách na molekulární úrovni.

Tým doktorky Vlachové Kromě kromě působení kafru na receptory bolesti objevil, že tato látka zpevňuje buněčnou membránu, v níž jsou receptory bolesti uloženy. I tato změna vede podle vědců k poklesu signálů bolesti.

Nové poznatky o molekulových příčinách vzniku bolesti usnadní podle Vlachové přípravu nových analgetik bez škodlivých vedlejších účinků a umožní lepší porozumění účinkům látek, které se nyní k tlumení bolesti používají.

Anestetika v poslední době změnila operace na téměř bezbolestné úkony. Inhalační a nitrožilní likvidují bolest na úrovni mozkových center a lokální anestetika typu novokainu brání vzniku a vedení impulzů bolesti v periferních nervech.

Vedlejším účinkem je ale silná pooperační bolest, když tkáně „přijdou k sobě“ nebo když se pacient probudí z narkózy. Je potřeba „zavřít kanálky“, jimiž bolest „proudí do mozku“. A to je právě příležitost pro nová analgetika.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?