Vědci potvrdili souvislost mezi užíváním konopí a schizofrenií

7. 5. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vědecký výzkum ve Francii potvrdil teorii, že užívání konopí zvyšuje nebezpečí výskytu schizofrenie. Vyplývá to z nedávných studií, jejichž výsledky prezentuje francouzský Národní ústav zdraví a zdravotnického výzkumu (Inserm)...


PAŘÍŽ - u příležitosti výstavy o konopí v Paříži.

Tyto studie „jak se zdá, ukazují, že nebezpečí schizofrenie roste při užívání konopí v závislosti na ranosti užívání a na jeho intenzitě“, uvádí Inserm v aktualizaci své expertizy o konopí z roku 2001.

Francouzský ústav ovšem současně upozorňuje, že tato droga je pouze jedním z faktorů, které mohou vést k rozvoji schizofrenie; užívání konopí prý samo o sobě není ani nutnou, ani dostatečnou příčinou této choroby.

Jak Inserm dále uvádí ve své expertize, nové studie ukazují, „že riziko schizofrenních symptomů je vyšší, když je konopí užíváno v době dospívání, a že konopí by mohlo mít jistou specifičnost při výskytu schizofrenních potíží ve srovnání s jinými drogami“.

Jedna nizozemská studie prý prokázala, že „vliv konopí je výraznější, když osoby již prokazují závažnější symptomy (schizofrenie)“.

Novozélandská studie citovaná v expertize Inserm zase dospěla k závěru, že „nebezpečí schizofrenie je vyšší v případě jeho užívání v raném věku ve srovnání s osobami začínajícími s konzumací v 18 letech“.

Nedávné studie prý ovšem nepotvrdily teorii „eskalace“, podle níž užívání konopí s sebou nese zvýšené riziko pozdějšího užívání jiných drog, například heroinu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?