Vědci rozluštili 7. chromozom lidského genomu

10. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Americko-německému týmu vědců se podařilo úplně dešifrovat stavební plán 7. chromozomu lidského genetického kódu. Rozluštění tohoto chromozomu by mělo přispět ke studiu celé řady nemocí, především rakoviny, cystické fibrózy a dědičné hluchoty...


PAŘÍŽ -

Sedmý chromozom je šestým a největším z lidských chromozomů, které byly dosud rozluštěny. Obsahuje mimo jiné geny, které hrají roli při dělení a odumírání buněk. Výsledky výzkumu mají vědci zveřejnit v britském magazínu Nature.

Analýza ukázala, že 7. chromozom obsahuje na 1150 genů řídících výrobu proteinů a 940 „pseudogenů“, fragmentů deoxyribonukleové kyseliny podobajících se genům, které však kvůli genetickým změnám nemohou jako geny fungovat.

Jeden z genů, které 7. chromozom obsahuje, by rovněž mohl napovědět, proč rakovinové buňky odolávají některým druhům léků. Jiné geny 7. chromozomu se zase podílejí na fungování imunitního systému, další se účastní na vzniku mj. leukémie a zhoubných nemocí mízních tkání.

Proto by nyní mohly být vyvinuty nové léky, které by postiženým dokázaly pomoci, říká profesor genetiky Richard Wilson z Washingtonovy univerzity v Saint-Louis v americkém státě Missouri, kde probíhala hlavní část výzkumu.

Chromozom obsahuje také neobvyklé množství „dvojitých“, opakujících se prvků. Podobné opakování bylo nalezeno u chromozomu spojovaného se vzácným Williams-Beurenovým syndromem, objevujícím se u jedné osoby z 20.000, který byl poprvé popsán v roce 1961 novozélandským kardiologem J.C.D. Williamsem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?