Vědci se přou o vliv vakcín na vznik autismu

14. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Rtuť, která se přidává do vakcín jako ochranné činidlo, byla s to vyvolat u některých laboratorních myší určité změny na mozku, které jsou charakteristické pro autismus. Poukazuje na to studie vědeckého týmu z Columbia University v New Yorku. Zveřejnění výsledků dodalo argumenty odpůrcům očkování...


WASHINGTON - ochráncům životního prostředí, sdružením rodičů dětí postižených autismem a také některým politikům. Ti sdělili, že budou pokračovat ve snaze prokázat, že očkování může vyvolat u dětí autismus.

Minulý měsíc však odborníci vydali zprávu, ve které tvrdí, že mezi očkováním a autismem není žádná souvislost. Poté, co se seznámili se studií amerických vědců, jejich závěry rozhodně odmítli.

Lékařka Mady Hornigová z Columbia University v New Yorku prohlásila, že její studie ukazuje na možnost, že děti s určitými genetickými predispozicemi by mohly být citlivé na toxické látky ve vakcínách, mezi nimi na ochranné rtuťové činidlo thimerosal.

V časopisu Molecular Psychiatry napsala, že u myší, které po zásahu experimentátorů měly nedostatečný imunitní systém, se projevily změny v chování, jestliže byly očkovány látkami odpovídajícími látkám ve vakcínách pro děti.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:
Molecular Psychiatry

Hornigová v únoru informovala o výsledcích svého týmu výbor, který se zabývá možnými souvislostmi mezi očkovacími látkami a autismem. Tento výbor je nezávislý orgán, který poskytuje doporučení americkým zdravotnickým úřadům.

Minulý měsíc výbor vydal zprávu, ve které uvedl, že není znám žádný důkaz o tom, že by očkovací látky či thimerosal mohly způsobovat autismus.

Uvedl též, že prostředky, které jsou určeny pro zkoumání autismu, by se měly vynakládat na užitečnější účely, než na které je použil tým doktorky Hornigové.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?