Vědci v Británii vyvinuli test, jak levně určit typ rakoviny prsu

31. 10. 2013 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři by do dvou let mohli mít k dispozici metodu, která snadněji a levněji než nynější diagnostické postupy dokáže určit sedm z deseti kategorií rakoviny prsu. Tvrdí to britští vědci v aktuálním vydání odborného magazínu British Journal of Cancer.


Od nové metody si slibují cílenější léčbu a zvýšení šance na přežití.

Loni vědci zjistili, že karcinom prsu je možné rozdělit do deseti odlišných kategorií podle genetické výbavy pacientů. Stanovení typu je dosud možné výhradně vypracováním podrobného genetického profilu, což je nákladné a pro většinu pacientů nevhodné. Každý z typů této nemoci má odlišný dopad na šanci na přežití.

Nyní však tým odborníku v čele s Andym Green z univerzity v anglickém Nottinghamu vyvinul metodu, která se zaměřuje na deset klíčových proteinů, jež identifikují sedm odlišných biologických typů rakoviny prsu.

Podle Greena s dostupnějšími metodami léčby karcinomu se stávají terapie komplexnějšími, proto také zlepšení péče i dosažení lepších výsledků vyžaduje u pacientů cílenější léčbu. „Stejně důležité by mělo být i zlepšení souběžných postupů, aby se lékaři vyvarovali zbytečné a nevhodné léčbě a vedlejším účinkům,“ vysvětlil.

V rámci své studie vědci hledali „podpis“ každého typu rakoviny mezi 1073 vzorky nádorů z tkáňově banky. Zjistili, že 93 procent se jich shodovalo se sedmi typy karcinomu prsu, zatímco zbývajících sedm bylo obtížné určit.

Další ověřování odhalilo, že zmíněných sedm kategorií určuje odlišná kombinace a úroveň deseti proteinů, které našli v rakovinných buňkách.

„Musím zaručit, že život zachraňující a život prodlužující léčby, které v současné klinické medicíně máme k dispozici, jsou využívány efektivně. To znamená, že správná léčba je zaměřena na ty, kteří z ní budou mít prospěch, zatímco ostatní ušetří od vedlejších účinků, abychom do roku 2050 naplnili naše ambice překonat karcinom prsu,“ prohlásila podle portálu BBC Delyth Morganová, která stojí v čele britské dobročinné organizace Breast Cancer Campaign, jejímž cílem je boj s rakovinou prsu. Tato organizace nejnovější studii financovala.

„Tento nový test by se mohl stát skutečným krokem vpřed k vytvoření svatého grálu v podobě medicíny přizpůsobené na každého pacienta zvlášť,“ dodala Morganová s tím, že tak dostává naděje 50.000 britským ženám, u nichž lékaři každý rok karcinom prsu diagnostikují.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?