Vědci vyvíjejí protein pro testování přítomnosti prionů v tkáni

6. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vědecký tým Adriana Aguzziho z Neuropatologického institutu ve švýcarském Curychu náhodně zjistil, že jeden z proteinů, se kterým v laboratoři pracují, oddaluje vznik onemocnění variantní Creutzfeldt-Jakobovou nemocí (vCJD) u myší...


V sobotu o tom informoval server Newscientist.com.

Aguzziho tým se snažil vyšlechtit myši, které by produkovaly protein, jenž by se vázal na priony a tím by umožnil jejich detekci a poté testování. Během experimentů zjistili, že u těchto pokusných myší se první projevy onemocnění vCJD objevily za dvakrát delší dobu, než je normálně obvyklé.

Protein, se kterým vědci pracují, je rozpustný ve vodě, což ulehčuje jeho možné použítí coby léku. Pokud se potvrdí jeho účinky, chtějí ho vědci nejdříve otestovat na opicích, které byly vystaveny BSE, a poté i na lidech.


Více o vCJD:
Stránky prof. Christiana Aguziho (Institute of Neuropathology University Hospital of Zurich)

Stránky společnosti "The UK Creutzfeldt-Jakob Disease Surveillance Unit", která monitoruje výskyt vCJD v Británii

Protein by mohl být použit pro masový screening populace, jenž by odhalil infikované osoby, u kterých se zatím žádné symptomy onemocnění vCJD neprojevily.

Podle serveru Newscientist.com se zatím v praxi nepotvrdily obavy, že požitím infikovaného hovězího masa se v Británii nemocí vCJD nakazily tisíce lidí. Do dnešní doby se tu vyskytlo zatím 136 případů onemocnění vCJD a podle posledních odhadů odborníků lze očekávat ještě asi čtyřicet dalších.

Výzkum léků proti prionovému onemocnění vCJD probíhá i v dalších výzkumných centrech. Minulý týden oznámili britští vědci, že látka pentosan polysulfát injektovaná přímo do mozkové tkáně pacienta u něj zbrzdila rozvoj vCJD (více viz Experimentální léčba zastavila vCJD).

(mka), www.Zdravi.Euro.cz, 6.10.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?