Vědci vyvinuli funkční lidské ledviny v těle myši

23. 12. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařům se podařilo v těle myši vygenerovat z buněk lidského plodu zcela funkční ledviny. Pokud se tento pokus podaří zopakovat i na lidech, bude možné provádět transplantace orgánů bez dárců...


Izraelským lékařům z Weizmannova vědeckého institutu se podařilo v těle myši vygenerovat z buněk lidského plodu zcela funkční ledviny. Informuje o tom internetový server NewScientist.

Pokud se tento pokus podaří zopakovat i na lidech, bude možné provádět transplantace orgánů bez dárců.

Výzkumníci publikovali svou zprávu v posledním čísle časopisu Nature Medicine.

Jako příjemce lidských embryonálních buněk ledvin byly použity tříměsíční myši a zdrojem buněk byl lidský plod starý sedm až osm týdnů. Tyto buňky byly schopné vytvořit celý orgán se všemi příslušnými částmi.

Výzkumníkům se přitom podařilo vyhnout odmítavé reakci imunitního systému, ke kterému po transplantaci cizího orgánu dochází.

Největším problémem pro tento typ transplantace je výběr vhodných buněk z hlediska stáří plodu. „Pokud použijeme příliš mladý plod, nedojde k vývoji všech potřebných typů buněk,“ poznamenávají vědci. „V případě, že jsou embryonální buňky použity příliš pozdě, imunitní systém novou ledvinu nepřijme.“

Vzhledem k tomu, že k dosavadním pokusům byly použity buňky z potracených plodů, nebude možné zajistit přísun vhodných buněk z lidských embryí. Výzkumníci však dosáhli stejných výsledků i při pokusech s prasečími embryonálními buňkami.

Související odkazy:

Nature Medicine

Working Kidney Grown in Mouse - NewScientist.com

(ivb),www.Zdravi.Euro.cz, 23.12.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?