Vědci vyzvali WHA k zachování viru neštovic

19. 5. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Světové zdravotnické shromáždění (WHA) Světové zdravotnické organizace (WHO) bude na svém zasedání opět rozhodovat o osudu vzorků viru pravých neštovic. 

Mezinárodní skupina vědců pod vedením Ingera Damona z amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) vyzvala WHA v článku uveřejněném v časopisu PLOS Pathogens, aby rozhodlo ve prospěch zachování zbývajících vzorků tohoto viru. Důvodem je podle nich řada otázek, jež v souvislosti s variolou stále zůstávají nezodpovězeny.
Pravé neštovice byly v roce 1980 prohlášeny za eradikované a dodnes zůstávají jediným lidským patogenem, u něhož bylo tohoto úspěchu dosaženo. V současnosti jsou vzorky viru uloženy pouze ve dvou laboratořích – v Rusku a ve Spojených státech amerických – a jsou stále předmětem výzkumu, zaměřeného zejména na diagnostické možnosti či vakcinaci a léčbu pravých neštovic. Důvodem pro ponechání vzorků je především obava, že virus se může znovu objevit, a to po úmyslném vypuštění.

Lepší vakcíny i léky

Autoři článku v PLOS Pathogens zhodnotili přínosy, jichž bylo díky zachování viru varioly dosaženo. Zdůrazňují především objev několika nových vakcín (ve srovnání s dříve užívanými jsou účinnější a bezpečnější) a dvou léků, jež jsou zatím ve fázi testů. Navzdory těmto úspěchům jsou vědci přesvědčeni, že „výzkumný potenciál varioly zatím nebyl plně využit“.
„Variola je neobvyklý virus především v tom, že je jediným známým výhradně lidským patogenem. Podstata této skutečnosti a faktory, jež ji způsobují, však dodnes zůstávají neznámé,“ píše se v článku. „Využití moderních technologií navíc může vést k objevu dalších terapeutických či diagnostických prostředků, jež budou účinnější v případě opětovného výskytu pravých neštovic,“ zdůrazňují vědci a zároveň si pokládají otázku, zda poté, co byla publikována sekvence genomu varioly, a za současných možností syntetické biologie je zničení vzorků viru opravdu „žádoucí a smysluplné“.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?