Vědci z ICRC chystají v Brně preventivní akci proti kouření

7. 5. 2012 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vědci ze vznikajícího Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) budou na Brňany apelovat kvůli kouření. Hlavně rodičům malých dětí budou vysvětlovat, že i pobyt v zakouřené místnosti může mít na růst a vývoj dítěte negativní vliv. Setkání se uskuteční 8. května v brněnské zoo a půjde o jednu z prvních preventivních akcí programu Kardiovize 2030, řekla ČTK mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny Šárka Ubránková.


Prevenci se lékaři ICRC věnují po vzoru svých kolegů z americké prestižní kliniky Mayo. Ti díky programu dosáhli úctyhodných výsledků, řekl nedávno šéf ICRC Tomáš Kára.

Cílem brněnského programu Kardiovize 2030 je za 20 let výrazně přispět ke zlepšení zdraví Brňanů. Lékaři by je chtěli motivovat, aby zdravěji jedli, hýbali se a omezili kouření. Apel chtějí směřovat i zdánlivě zdravým lidem, kteří jsou však kvůli svému životnímu stylu v ohrožení nemocemi srdce a cév, aniž si toho jsou vědomi.

Americká klinika Mayo program rozjela v Rochesteru, kde sídlí. Za deset let tam klesla úmrtnost na nemoci srdce a cév o 20 procent, řekl nedávno v Brně šéf tamního preventivního programu Francisco Lopez-Jimenez. Podle expertů přitom rizikové faktory jako obezita, kouření a nedostatek pohybu ovlivňují zdraví populace z 55 procent. Lepší léčba stojí za 41 procenty.

Kára upozornil na to, že Rochester se díky preventivnímu programu pravděpodobně stal vůbec prvním nekuřáckým městem v USA. V Brně je však podle šéfa brněnského programu Ondřeje Sochora situace zcela jiná. Předběžný průzkum ukázal, že mezi patnáctiletými v Brně kouří třetina dívek a jen o málo méně chlapců. „České děti jsou na třetím čtvrtém místě na světě,“ uvedl.

Brňané chtějí při kampani využít zkušeností svých amerických kolegů. Podle Lopeze-Jimeneze zjistili například to, že v protikuřácké kampani nelze jen zdůrazňovat škodlivost kouření. Takové apely kuřáci nechtějí slyšet, a proto jim ani nevěnují pozornost. „Sdělení musí znít, jak pomoci kuřákovi přestat kouřit. Aby se necítil vinen, jak se často cítí,“ uvedl Lopez-Jimenez.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?