Vědci získali patent na sloučeniny zlata účinné proti nádorům

23. 2. 2016 9:12
přidejte názor
Autor: Redakce

Olomoučtí vědci získali dva národní patenty na sloučeniny s obsahem zlata, které mají výrazné protizánětlivé i protinádorové účinky. Odborníci vidí budoucnost jejich využití například v kombinaci s radioterapií nebo při následné léčbě.




Na výzkumu se podíleli vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého a Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů. Loni získali olomoučtí chemici evropský patent na nové látky s protinádorovým účinkem na bázi platiny.

Vyšší účinnost

„Společnou a farmaceuticky využitelnou vlastností nových látek je pozoruhodná kombinace jejich protizánětlivých účinků s výraznou protinádorovou aktivitou. Ty byly ověřeny na buněčných modelech zánětu a nádorových liniích lidského adenokarcinomu prsu, osteosarkomu, maligního melanomu, karcinomu prostaty, vaječníků a karcinomu vaječníků rezistentního vůči cisplatině,“ uvedl vedoucí výzkumného týmu prof. RNDr. Zdeněk Trávníček, Ph. D., který má spolu s kolegy na kontě řadu dalších patentů.
Podle odborníků jsou nově patentované látky účinnější než dnes klinicky používané protizánětlivé léčivo s obsahem zlata (auranofin). Navíc současně překonávají protinádorové účinky klinicky nejužívanějšího chemoterapeutika na bázi platiny (cisplatina). Právě kombinace jejich biologických vlastností dává šanci pro využití látek jako léčiv zánětlivých i nádorových onemocnění. „Další pozitivní vlastností nově vyvinutých sloučenin je jejich schopnost překonat odolnost nádorů vůči cisplatině,“ doplnil jeden z původců patentů prof. RNDr. Zdeněk Dvořák, DrSc. et Ph. D. Jako příklad uvádějí odborníci využití látek v kombinaci s radioterapií, případně jako následnou léčbu po radioterapii. Látky by podle nich mohly potlačit nežádoucí vedlejší zánětlivé následky ozařování a zlepšit tak zdravotní stavu pacientů. Výzkumníci ale současně zdůrazňují, že k využití těchto látek jako léčiv vede ještě dlouhá cesta experimentálního a klinického výzkumu.

Olomoucké úspěchy

Na látky s protinádorovým účinkem se olomoučtí výzkumníci zaměřují řadu let. Například loni vědci v týmu profesora Trávníčka dostali evropský patent na komplexní sloučeniny na bázi platiny, které jsou účinnější než dnes používaná chemoterapeutika a mají i menší negativní vedlejší účinky. Udělení patentu předcházel mnohaletý výzkum. Úspěšní jsou vědci z olomoucké univerzity i v ostatních oborech. Loni na podzim představili toxikologové z přírodovědecké fakulty modely lidských buněk, které dokážou odhalit nebezpečné látky v životním prostředí či potravinách a lze je využít i při testování vedlejších účinků nových léčiv. Předloni v září informovali zástupci univerzity o tom, že její odborníci získali společně s berlínskými kolegy evropský patent na stimulátor růstu rostlin. Látka s pracovním názvem PI-55, kterou odborníci společně vyvinuli, dokáže utlumit rostlinu ve vnímání vlastních přirozených hormonů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?