Vědci zkoumají spojitost peptidu CART s anorexií

28. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ženy trpící anorexií mají mnohem vyšší hladinu peptidů zvaných CART, které možná ovlivňují chuť k jídlu. Ukázalo se, že anorektičky mají o 50% vyšší hladinu těchto peptidů...


než ženy, které poruchy stravování nemají. Endokrinoložka Sarah Stanleyová z londýnské Imperial College uvedla, že se hladiny těchto peptidů s úbytkem tělesné hmotnosti zvyšují.

Záhadný peptid

Jak tento peptid v lidském těle funguje, zůstává pro lékaře záhadou. “Protože o této látce víme tak málo, není možné říci, zda CART (cocaine and amphetamine regulated transcript) je příčinou úbytku hmotnosti nebo jejím důsledkem,“ dodala Stynleyová.

Tým vědců z Imperial College a z londýnské nemocnice Maudsley bude nyní ve výzkumu pokračovat . Chce pozorovat účinky peptidů po jejich aplikaci v lidském těle a zjistit, zda CART ovlivňuje chuť k jídlu.

„Je velmi důležité porozumět biologii anorexie. A pokud molekulární výzkum nabízí byť jen nepatrný náznak možného rozluštění, stojí za to se do toho pustit,“ uvedl Stephen Raihilly, odborník na molekulární mechanismy obezity v Institutu lékařského výzkumu v Cambridgi.


Co to je CART? - Cocaine and amphetamine regulated transcript je dalším nedávno objeveným anorektickým signálem.
Peptid vzniká na několika místech v lidském těle – například v hypofýze nebo v nadledvinách.
Centrální peptidy účinkují v interakci s hormony, které jsou produkovány v hypotalamu (CRH, LHRH, TRH), v hypofýze (STH, POMC [ACTH, a-MSH], TSH, LH, FSH, PRL), s hormony periferních žláz (adrenální steroidy, pohlavní steroidy, hormony štítné žlázy) a s peptidy v hypotalamu.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 28.3. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?