Vedení České stomatologické komory se ujímá Pavel Chrz

21. 9. 2009 9:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Českou stomatologickou komoru povede dosavadní viceprezident Pavel Chrz. Prezidentem stavovské organizace byl zvolen loni v listopadu. Nahradí Jiřího Pekárka, který stál v čele zubařů téměř dvě desetiletí. Čtyřleté funkční období začíná také Jan Černý jako viceprezident...


Chrz působil 15 let jako viceprezident ČSK. „Samozřejmě budu pokračovat v tom, co jsme spolu (s dosavadním prezidentem Pekárkem) těch 15 let dělali. To znamená: nestane se nic úplně převratného,“ řekl ČTK. „Samozřejmě jsou některé věci, které nás momentálně trápí,“ dodal. Zmínil například výši úhrad za zdravotnickou péči na příští rok.

Chrzovi rovněž vadí, že kvůli politické situaci nebyl Poslanecké sněmovně předložen zákon o samostatné stomatologické komoře. Zákon by měl například změnit povinné členství v komoře na dobrovolné. Povinný by byl jen zápis do seznamu stomatologů, který by komora spravovala.

Hospodářská krize se zatím podle něj v oblasti zubní péče nijak zásadně neprojevila. Nejspíš se odrazí až v příštím roce. Do svízelné situace ze zřejmě dostane zdravotní pojištění, míní. Jestliže se dostanou do stejné situace i pacienti, budou si objednávat méně té části stomatologické péče, která je hrazena přímo pacientem. Potom krize samozřejmě zasáhne i zubní lékaře, uvedl Chrz.

Podle Chrze je potřeba sjednotit také organizaci a financování zubních pohotovostí, a to změnou právních předpisů. „Ta situace není dobrá. Teď to organizují kraje. Někde se k tomu postavily čelem, někde zády, takže pacient v tom docela 'plave',“ řekl. Změnit je podle něj nutné také některé další právní předpisy regulující zdravotnictví. „Ale to všechno je otázka politické shody,“ poznamenal.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?