Vedení ČLK bude po dlouhé době jednat s šéfem zdravotnictví

3. 9. 2010 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Pravidelného zasedání představenstva České lékařské komory (ČLK) se dnes po dlouhé době zúčastní ministr zdravotnictví. Šéf resortu Leoš Heger (TOP 09) přijal pozvání na jednání ČLK od jejího prezidenta Milana Kubka. Dosud komora s ministry spíš bojovala. I bývalá ministryně Dana Jurásková v červnu připustila, že komunikace mezi ministerstvem zdravotnictví a ČLK by se měla zlepšit.


Ochotu ministra Hegera komunikovat s ČLK komora samozřejmě výrazně vítá, řekl ČTK mluvčí ČLK Michal Sojka. Jednat by se prý mělo obecně o zdravotnictví, jedním z hlavních témat však nejspíš budou změny v platových tarifech lékařů.

ČLK nesouhlasí s úpravou tarifů, kterou navrhlo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Platy části zdravotníků a sociálních pracovníků by se tak měly od příštího roku plošně snížit. Předloha MPSV počítá s jedinou tabulkou, zrušil by se růst základní mzdy podle praxe. S návrhem zásadně nesouhlasí také Lékařský odborový klub (LOK). MPSV argumentuje tím, že předloha vychází z programu vlády snížit objem peněz na mzdy státních zaměstnanců o desetinu. Rozšíří se hranice pro osobní ohodnocení.

Jednat by se mohlo také o změnách v poplatcích. ČLK však nepovažuje poplatky za to nejdůležitější, co se má měnit. Podporuje stanovení standardu a nadstandardu, aby se pacienti mohli připojistit na lepší péči.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?