Vedení Kutné Hory ve městě nechce protialkoholní stanici

13. 7. 2018 7:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení Kutné Hory ve městě nechce protialkoholní stanici, která by mohla vzniknout v tamní nemocnici po plánovaném zrušení záchytky v Kolíně. Starosta Josef Viktora (ANO) dnes novinářům řekl, že bude o záležitosti jednat na krajském úřadě.


Zrušení záchytné stanice schválili v červnu kolínští zastupitelé. Provoz chce město ukončit na sklonku roku, krajský úřad by měl zajistit náhradní prostory. „Mám informace z kraje, že by chtěli přesunout a zřídit tuto stanici v menším v Kutné Hoře. Budu jednat na kraji, jestli se do toho dá zasáhnout,“ uvedl Viktora.

Namítl, že z Kutné Hory dosud končili na kolínské záchytce nejvýše dva lidé do měsíce. Kutnohorským vadí, že klienti dovezení z různých měst by po probuzení na nové záchytce chodili přes celé město na nádraží. „Budeme se na kraji snažit jednat, zda to vůbec zřizovat a zda to musí být v Kutné Hoře,“ uvedl Viktora. Připomněl však, že kutnohorská nemocnice spadá po kolínskou zřizovanou krajem a hejtmanství tak může záchytku přesunout do Kutné Hory i proti vůli města.

Středočeský radní pro zdravotnictví Robert Bezděk (ANO) již dříve řekl, že pokud se Kolín této služby zřekne, kraj bude muset situaci řešit. Kolín o ukončení provozu záchytky jednal dlouhodobě, podle vedení města jde o zbytečnou komplikaci, záchytka navíc v Kolíně nemá ideální umístění.

Podle kolínského zastupitele Petra Volšanského (ANO) existují tři varianty, jež mohou nastat. První z nich je stavba nové záchytky v Kutné Hoře. Druhá možnost je zřídit záchytku v nemocnici v Kolíně, kde ale na to podle něj kraj nemá prostory. Třetí variantou je, že kraj novou stanici nezřídí a opilí lidé budou ležet v nemocnici na standardních lůžkách.

V kolínské protialkoholní stanici loni přenocovalo 166 klientů, kromě obyvatel Kolína například lidé z Říčan u Prahy, Poděbrad na Nymbursku, Kutné Hory nebo z Čáslavi. Ve středních Čechách jsou ještě záchytky v Mladé Boleslavi a Příbrami.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?