Vedení olomoucké nemocnice se chce vymanit ze ztrát

25. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový ředitel Fakultní nemocnice v Olomouci Jaroslav Vomáčka se pustil do hledání úspor. Šetřit se bude na skladovém hospodaření a nemocnice chce také využít množstevní slevy na nákup materiálu...


OLOMOUC -

Vedení nemocnice ubezpečilo, že snižování nákladů nebude mít nepříznivý vliv na kvalitu zdravotní péče. Vomáčka (ČSSD) začátkem roku vystřídal po ministerské rošádě v křesle Václava Rýznara (Nezávislí).

Vomáčka řekl, že fakultní nemocnice v loňském roce vykázala ztrátu 74 milionů korun. Její dluhy se vyšplhaly na bezmála 555 milionů korun a o 146 milionů korun tak převýšily pohledávky.


Nemocnice měla za loňský rok ztrátu 74 milionů korun.

„Do loňské ztráty chceme ještě započítat odpis staré magnetické rezonance, což představuje dalších zhruba 13 milionů korun,“ uvedl Vomáčka.

Upozornil, že loňský propad nemocnice může prohloubit vrácení šestnáctimilionové státní dotace, kterou nemocnice použila jinak než původně měla.

Úspory hlavně ve skladech

Vedení fakultní nemocnice si jako první vzalo na mušku skladové hospodaření.

„Jen v oblasti textilu byl loni rozpočet překročen o několik milionů korun,“ řekl Vomáčka. Dodal, že nemocnice hodlá také upravit některé nevýhodné smlouvy.

„Chceme, aby například cena za pronájem našeho skladu odpovídala skutečné realitě na trhu. Zjistili jsme, že soukromá firma nám nyní za jeden metr čtvereční skladovací plochy platí 400 korun, zatímco obvyklá cena na trhu je dvojnásobná,“ řekl Vomáčka.

Množstevní slevy na nákup materiálu

Nemocnice podle Vomáčky sjednotí výběrová řízení na nákup spotřebního materiálu, aby tak dosáhla na množstevní slevy.

Další peníze může zdravotnické zařízení díky výběrovým řízením ušetřit na dodávkách surovin pro nemocniční kuchyni, jejíž provoz byl loni ztrátový. Jednou z cest, jak snížit výdaje, je i zúžení okruhu pacientů, kteří ve fakultní nemocnici podstupují náročné operace, pouze na obyvatele Olomouckého kraje.

„Naším úkolem je stabilizovat nemocnici zejména po ekonomické stránce. Chceme, abychom se stali solidními partnery vůči dodavatelům a partnerům. To znamená zlepšit ekonomiku všech našich provozů včetně léčebné péče, jejíž kvalita tím však nesmí trpět,“ řekl Vomáčka. Dodal, že v lednu fakultní nemocnice

vykázala mírný zisk.

Ministryně zdravotnictví Marie Součková (ČSSD) odvolala Rýznara letos v lednu kvůli chybám v hospodaření. Resort na bývalého ředitele podal i trestní oznámení.

Podle kontrolní zprávy ministerských auditorů, která vznikla z podnětu nálezu

Nejvyššího kontrolního úřadu, zůstalo po minulém vedení nemocnice

na 30 pochybení a nedostatků.

Rýznar už dříve řekl, že za odvoláním vidí politickou hru. Později však svoje vyjádření dementoval.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?