Vedení Slaného a nemocnice se nevzdávají, o peníze bojují

12. 5. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Slánská městská nemocnice, která je dlouhodobě podrobována rekonstrukci, pokračuje v započaté koncepci i nadále.


Díky padesátimilionové investici z evropských peněz, včetně devítimilionovému podílu z pokladny města, budou vybraná oddělení nyní vybavena potřebnými lékařskými přístroji. Výběrové řízení na jejich dodavatele se uskutečnilo včera.

„Ze čtyř přihlášených kandidátů se jako první umístil ten, který nabídl bezkonkurenčně nejnižší cenu a odpovídající kvalitu. Vše ještě musí dnes schválit rada města,“ sdělil technický náměstek Nemocnice Slaný Jindřich Horský.

Nový počítačový tomograf, rentgen endoskopy, laparoskopy, autoklávy s příslušenstvím a další potřebnou techniku, to vše nyní zajistÍ lékařům i pacientům největší investice do přístrojového vybavení od roku 1996. Zbrusu nové výbavy se tím dočkají i gynekologové.

I když mají Slaňáci o důvod více k radosti, kalí jim ji skutečnost, že i přes veškerou důkladnou přípravu nemohla být dosud dokončena stavba dalšího patra porodnice.

„Patro je pod střechou, ale dokud nebudou odblokovány diskriminační podmínky pro Středočechy, že finance na tyto rekonstrukce smějí z evropských fondů čerpat pouze krajské nemocnice, nemůžeme ve výstavbě pokračovat,“ vysvětlil starosta Slaného Ivo Rubík, jenž se se slánskými lékaři a zástupci Ministerstva zdravotnictví České republiky setkal včera v nemocničním klubu.

Přestože výše zmíněné podmínky Slaňákům situaci neusnadňují, i tak se špitál a město snaží najít nejschůdnější řešení, jak dovést rozsáhlou rekonstrukci zdravotnického zařízení ke zdárnému konci.

„Kromě výstavby na gynekologii usilujeme o to, aby bylo dokončeno plánované zateplení dalších budov. Na to se nám podařilo získat padesát milionů korun z Operačního programu životního prostředí. Díky tomu budou tepelně izolovány interny i chirurgie. Práce by mohly být zahájeny ještě na podzim letošního roku,“ doplnil starosta Ivo Rubík.

Kromě informací o investičních akcích vyslechli včera lékaři a další zdravotnický personál z úst náměstka ministryně zdravotnictví Marka Šnajdra a jeho kolegyně Markéty Hellerové řadu návrhů, jakým směrem by se mohl ubírat tento resort v dalších letech.

Ke slovu by dle Šnajdra mělo co nejdříve přijít tolik obávané komerční pojištění či připojištění pro možné nadstandardní výkony, které si zvolí pacient sám. Náměstek ministryně vysvětlil i to, proč zachovat regulační poplatky.

Napřestřes přišlo též vytvoření jednotné sítě lůžek, problémy kolem dalšího vzdělávání zdravotníků, dále pak prezentace návrhu na posílení práv pacientů či vysvětlení, proč stále ještě existuje nejednotné plnění úhrad za naprosto stejnou operaci například v městské, krajské či fakultní nemocnici.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?