Vedení zlínské nemocnice uzavřelo s odbory kolektivní smlouvu

6. 5. 2019 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně podepsalo po několikaměsíčním vyjednávání se zástupci čtyř odborových organizací kolektivní smlouvu. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí nemocnice Egon Havrlant. Smlouva je platná od května do konce letošního roku. Spornými body byly změny v tarifních třídách a způsob čerpání takzvaných sick days, volných dnů k využití při krátkodobé nemoci.


"Jsem rád, že jsme nakonec dospěli k dohodě. Bylo to asi nejdelší kolektivní vyjednávání, jaké jsem kdy zažil. Oceňuji ale, že odbory pochopily naše důvody, proč nechceme mzdy navyšovat plošně. Je pro nás důležité nejprve vyrovnat disproporce ve mzdovém odměňování, které tady v minulosti vznikly spíše na základě osobních vazeb, než aby odrážely skutečné pracovní výkony jednotlivých zaměstnanců," uvedl předseda představenstva nemocnice Radomír Maráček.

Mzdy se v základu v nemocnici od začátku letošního roku zvedly v průměru o šest procent, další navýšení přinesly příplatky. Sestry však neuspěly s požadavkem na vrácení stabilizačního příplatku 1500 korun, který loni pobíraly. "Podařilo se ovšem uhájit ostatní příplatky a dovolené, které dosud pobíráme," řekla odborářka Martina Hvozdenská.

"Nelékařskému zdravotnickému personálu se už vloni navyšovaly mzdy v průměru o deset procent, což bylo nejvíce ze všech profesních kategorií. Krajská nemocnice letos dostane na základě úhradové vyhlášky o 147 milionů korun více a celou tuto částku použije na navýšení mezd, z toho minimálně 90 milionů korun půjde právě sestrám," uvedl mluvčí.

Vedení nemocnice udělalo podle svého vyjádření vstřícný krok v případě sick days. Zaměstnanci si měli volné dny od letoška vybírat nově až po vyčerpání dovolené, což se odborům nelíbilo a chtěly zachovat původní možnost čerpat je kdykoliv. "Sick days ale vnímáme skutečně jako benefit, který nebude možné v budoucnu udržet i s ohledem na chybějící personál v celém českém zdravotnictví. Musíme být především schopni zajistit provoz nemocnice. Prioritou je pro nás péče o pacienty a nemůžeme se dostávat do nesnází ve chvílích, kdy si zaměstnanec vezme volno těsně před nástupem do směny," uvedl Maráček.

Ve zlínské nemocnici, která je největší ze čtyř nemocnic zřizovaných krajem, pracuje asi 2000 lidí. Vedení nemocnice od začátku roku tvrdilo, že zaměstnancům je i přes nepodepsanou kolektivní smlouvu garantováno slíbené navýšení a pravidla jsou zakotvena do vnitřního předpisu. V nemocnicích ve Vsetíně, Uherském Hradišti a Kroměříži byly kolektivní smlouvy či dodatky k nim podepsány loni v prosinci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?