Velké řetězce mohou ohrozit lékárníky

9. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékárnici se na sněmu vyjádřili k ovlivňování cen léků a jak by jejich jednotná cena přispěla ke spokojenosti pacientů. Lékárnici kritizovali současnou vládu...


PRAHA - Na svůj víkendový sněm si lékárníci pozvali některé poslance, kteří se zabývají zdravotnickou politikou, aby se dověděli, do jaké míry je jim lékárnická problematika známá, protože ani předcházející pravicová vláda, ani vláda ČSSD nesplnily jejich očekávání.

Tak zdůvodnil pozvání poslanců na sněm tiskový mluvčí České lékárnické komory (ČLK) Jan Horáček. Sněmu se účastnili poslanci: Jiří Maštálka (KSČM), Milan Cabrnoch (ODS), Rostislav Čevela (ČSSD) a za Koalici člen pražského zastupitelstva Vladimír Říha (KDU-ČSL). K jednání sněmu řekl Haló novinám jeho účastník, poslanec za KSČM Jiří Maštálka: „V diskusi k dostupnosti lékárnické služby jsem uvedl, že v pohraničních obcích je problém, aby se pacienti ke svým lékům vůbec dostali. Síť lékáren je nerovnoměrná v celé ČR. Koncentruje se ve velkých městech a v menších městech tato služba chybí. Pro vybudování dostatečné sítě jsou však třeba prostředky. Zastával jsem názor, že se na tom musí podílet nejenom lékárenská komora jako subjekt, který to profesionálně umí posoudit, ale musí k tomu přispět jak samospráva, tak státní správa. K lékárnám řetězců zahraničních investorů, jako jsou supermarkety, bylo konstatováno, že na jedné straně je pro lidi příjemné obdržet lék v pozdní večerní době, ale na druhé straně, pokud řetězce převezmou větší množství distribuce léčiv, je konkurenceschopnost drobných lékárníků ohrožena. To by mohlo mít dopad i na stávající síť lékáren, pokud by konkurenci lékárny neunesly. Upozornil jsem rovněž na postoj KSČM k prodeji uvolněných léčiv. Jejich prodej by měl zůstat v rukou kvalifikovaných lidí. Řada problémů, které se projevily v diskusi lékárnického sněmu, by se mohla promítnout v zákonodárné iniciativě ve spolupráci s lékárnickou komorou.“

Lékárnici se na sněmu vyjádřili k ovlivňování cen léků a jak by jejich jednotná cena přispěla ke spokojenosti těch, kteří musejí obcházet lékárny, aby zjistili, která lékárna má pro ně tu nejvýhodnější cenu. Lékárnici kritizovali současnou vládu, že realizovala úmysl vlády předchozí a zavedla kusovou evidenci léčiv, která podle nich vyžaduje mnoho finančních nákladů a poškozuje především malé lékárny. ČLK se kriticky staví ke skupování lékáren zahraničními firmami, které jsou spojeny s distribucí léčiv a ekonomicky ohrožují české lékárníky.

„Jak zástupci politických stran, tak pojišťoven pochopili, že ve svébytném zdravotnictví, lékárenství je co řešit,“ řekl Haló novinám tiskový mluvčí ČLK Jan Horáček.

(jšd), Haló noviny, 9.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?