Velký průšvih velké nemocnice. Dluhy

28. 4. 2011 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Největší nemocnice v kraji dluží největší částku ve své historii. Zlínští radní už nechtějí nečinně přihlížet jejímu trápení.


Největší nemocnice v kraji dluží největší částku ve své historii. Zlínští radní už nechtějí nečinně přihlížet jejímu trápení.

Dluhy v řádech stovek milionů korun má Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Přestože město není vlastníkem tohoto zdravotnického zařízení a ani v něm nemá majetkový podíl, chtějí radní Zlína nemocnici pomoci. „Nemocnice je na území našeho města a léčí se v ní tisíce obyvatel Zlína. Je proto nutné, abychom se o situaci v ní zajímali a pomohli s řešením problémů, které dlouhodobě má,“ vysvětlil primátor Miroslav Adámek. Situace nemocnice skutečně začíná být kritická, podle dostupných informací je současný dluh ústavu téměř dvě stě milionů korun, nejvíce v její historii. Úpadek sice zatím podle ředitele Bohuslava Škubala nehrozí, manažeři ale museli začít se zásadním šetřením, které postihne všechna oddělení a v brzké době zřejmě i část zaměstnanců, kteří budou muset odejít. „V nemocnici běží plán na to, jak ztráty snížit,“ potvrdila krajská radní pro zdravotnictví Hana Příleská. Úsporný režim nemocnice je velmi přísný, musí nakupovat zdravotnický materiál, léky nebo služby za nižší ceny. Úspory se týkají i osobních nákladů. „Plán je poměrně tvrdý, ale jiná cesta prostě není,“ doplnil ředitel Škubal.

Radní Zlína zatím blíže neuvedli, jak konkrétně chtějí nemocnici pomoci. „Naše možnosti jsou omezené, ale nějak se angažovat určitě chci. Pracoval jsem dvaadvacet let jako lékař a zdravotnictví znám,“ řekl Adámek, který spoléhá i na to, že ministr zdravotnictví Leoš Heger má stejnou „partajní“ knížku jako on. „Navíc je to lékař, obor detailně zná. Při jeho působení v Hradci Králové s ním byli spokojeni všichni. Věřím, že se můžu na pana ministra obrátit a že se nám pokusí pomoci,“ konstatoval Adámek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?