Venezuela plánuje zrušit platnost patentů na některé léky

22. 6. 2009 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Venezuelská vláda plánuje zrušit platnost patentů na některé léky, aby umožnila jejich výrobu v domácích podnicích. Informovala o tom dnes agentura AP s tím, že tento krok by mohl způsobit nedostatek léků a odstrašit zahraniční investory. Venezuela většinu léků dováží...


Prezident venezuelské farmaceutické komory Edgar Salas varoval, že zrušení patentů by mohlo přimět přední světové výrobce léků k zastavení vývozu do Venezuely. „Mohlo by to vytvořit překážky pro dovoz nejnovějších léků,“ dodal.

Plán na zrušení některých patentů ohlásil v rámci reformy současných zákonů o duševním vlastnictví venezuelský ministr obchodu Eduardo Saman. Cílem opatření je podle něj nadřadit potřeby obyvatel nad zájmy velkých farmaceutických firem.

„Nemůžeme dovolit nadnárodním farmaceutickým firmám, aby vnucovaly svá práva venezuelským lidem,“ uvedl Saman. „Patenty se stály překážkou pro výrobu a my nemůžeme dovolit překážky pro přístup k lékům,“ dodal. Neupřesnil však, které patenty budou anulovány.

Saman je důvěrným přítelem venezuelského prezidenta Huga Cháveze. Ten je velmi kritický vůči soukromému sektoru a znárodnil již řadu venezuelských průmyslových odvětví.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?