Verdikt Ústavního soudu pohřbil nadstandardní péči

2. 7. 2013 7:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Reforma zdravotnictví je prakticky v troskách. Ústavní soud včera zrušil rozdělení péče na standardní a nadstandardní a zároveň i zvýšení poplatku za denní pobyt v nemocnici z dnešních šedesáti na sto korun. Zdravotní systém se tak vrací o šest let zpět. Platí, že každý občan má nárok na stejnou péči, nikoli na tu, kterou si může zaplatit. Verdikt brání i většímu rozvoji soukromého zdravotnického byznysu včetně zdravotního pojištění.


Nadstandardy soud zrušil s okamžitou platností, poplatek a rovněž pokuty za nevybírání regulačních poplatků s odkladem. Do konce roku by je měli zrušit sami zákonodárci. Podle náměstka ministra zdravotnictví Martina Plíška ale o fiasko nejde, soudu u nadstandardů vadil především fakt, že byly stanoveny ministerskou vyhláškou a nikoli zákonem.

Ústavní soud v minulosti připustil, že standardní a nestandardní péči je možné rozlišit. Přesně popisovat tento pojem by však měl zákon, pouhá vyhláška nestačí, navíc ta současná je podle ÚS málo srozumitelná.
Ministerstvo zdravotnictví zrušená opatření dál hájí: „Poslední tři roky ukázaly, že poplatky v nemocnici nikoho na právech nekrátily. Ústavní soud se rozhodl podpořit katastrofální skladbu výdajů domácností – Češi více utrácejí za alkohol a cigarety než za své zdraví,“ prohlásil šéf kabinetu ministra Jan Růžička.

Unknown media type: poll

Ústavní stížnost, kterou podalo 51 poslanců ČSSD, doputovala do Brna už v prosinci 2011. Opírala se o tvrzení, že ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vyprazdňuje ústavu ČR tím, že občané nemají zajištěnu péči v rozsahu veřejného zdravotního pojištění, tak jak o tom zákon hovoří. Zvýšení poplatku za denní nemocniční péči vadilo sociálním demokratům především proto, že se vztahuje na všechny bez výjimky, tedy pro seniory, děti i sociálně slabé. To označili za „rdousící efekt“.

Ústavní soud seznal, že navýšení poplatku nezohledňuje, „kdy je pobyt na lůžku pouze běžnou součástí léčby, tedy vlastně součástí medicínského výkonu (například pobyt na jednotce intenzivní péče), a kdy jde skutečně o doprovodnou hotelovou službu“.

„Rozhodnutí ústavních soudců je zaslouženým krachem dalšího nespravedlivého experimentu Nečasovy vlády,“ uvedl šéf socialistů Bohuslav Sobotka. Ta by se podle něj měla za zjevně neústavní změny veřejně omluvit.

Ústavní soud zároveň s nálezem uvedl, že odlišné stanovisko ke všem výrokům uplatnili soudci Stanislav Balík, Vladimír Kůrka a Michaela Židlická, soudkyně Dagmar Lastovecká pak k výrokům týkajícím se nadstandardů a poplatku v nemocnici. K odůvodnění nálezu má odlišné stanovisko soudkyně Ivana Janů.


Nadstandardy příliš nelákaly Za dražší péči pacienti loni vydali 46 milionů korun, ministerstvo počítalo s částkou dosahující stovek milionů. Nejvíce si připláceli na kvalitnější kontaktní čočky, bylo to 40,1 milionu korun. Více peněz – čtyři miliony zaplatili za lehkou sádru, a 1,5 milionu korun za očkování. Seznam nadstandardů dnes měl 18 položek, do budoucna k nim měly přibýt například operace kolen pomocí počítače nebo některé robotické gynekologické a urologické zákroky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?