Veřejná nemocnice v Počátkách končí

12. 9. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná veřejná nemocnice Počátky ukončí svou činnost k 15. září 2002. Rozhodlo o tom v úterý večer zastupitelstvo města. V budoucnu by měla být v objektu zřízena lůžka pro dlouhodobě nemocné...


Počátky - Všeobecná veřejná nemocnice Počátky ukončí svou činnost k 15. září 2002. Rozhodlo o tom v úterý večer zastupitelstvo města. Jeho zahájení předcházel obrovský nápor občanů, kteří chtěli být při tom, když se rozhoduje o bytí či nebytí nemocnice, na kterou jejich předkové skládali korunku ke korunce. Do sálu knihovny se dvě stovky lidí nevešly, takže nakonec se zasedání konalo v Sokolovně. Dlužno podotknout, že možnost vyjádřit se, dostal každý z přítomných. Všeobecná veřejná nemocnice byla od roku 1992 příspěvkovou organizací města, která zaměstnávala přes stovku lidí. Dluhy nemocnice dosáhly k 31. červenci letošního roku 8,662 miliónu korun, k tomu se přičítá kontokorentní úvěr 2 milióny, od něho můžeme odečíst milión zisku, takže zadluženost nemocnice činí zhruba deset miliónů korun. Podle vyjádření současného ředitele Richarda Štrobla odešlo v poslední době z nemocnice osm lékařů a po posledním jednání se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou by bylo třeba k obnovení smlouvy pět nových lékařů. „Kontaktovali jsme i lékaře ze Slovenska, ale ti zájem neprojevili. Jestliže zastupitelstvo ukončení činnosti neschválí, mohu podle zákona navrhnout toto ukončení sám. Domnívám se, že není třeba prodlužovat dále tuto agónii, protože za dva měsíce mohou být dluhy daleko vyšší,“ uvedl ředitel.

Nemocnice ukončí svou činnost z 29. na 30. září - to bude fungovat poslední nepřetržitá služba. Všichni zaměstnanci dostanou výpovědi, někteří zůstanou doma na takzvanou výluku se šedesáti procenty mzdy, ostatní budou zajišťovat zbytkový provoz nemocnice. V budoucnu by měla být v objektu zřízena lůžka pro dlouhodobě nemocné. Zachovány by měly zůstat ambulance chirurgická, interní a všechny odborné. S Územním střediskem záchranné služby kraje Vysočina se bude jednat o zachování záchranné služby, která je pro tak rozsáhlý region nezbytná. Budoucnost ukáže, jak vše dopadne. V příštím týdnu čeká vedení nemocnice jednání s okresním zdravotním radou a jednání na krajském úřadě. Jedno je však jisté, nemocnice, která ve městě fungovala přes sto let svou činnost v rozsahu, na jaký byli občané zvyklí, končí. Radost to lidem určitě nedělá.

(po), Marie Steinhauserová, Jihlavské noviny, 12.9.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?