Vermont se stává čtvrtým státem USA, který povoluje eutanazii

15. 5. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Vermont se stává čtvrtým státem v USA, který umožňuje asistovanou sebevraždu. Příslušný zákon přijal v noci na úterý vermontský parlament a je už jen otázkou času, kde jej podepíše tamější guvernér. Peter Shumlin už v předstihu slíbil, že to učiní.


Vermont se tak zařadil mezi státy Oregon a Washington, kde byla eutanazie uzákoněna na základě lidových referend. Oregon jako první stát USA eutanazii zavedl v roce 1994. V Montaně právo asistovanou sebevraždu formálně nepovoluje, ale tamější nejvyšší soud zakázal postih lékařů, kteří se jí za příslušných podmínek zúčastní, čímž je fakticky povolena.

Vermontská legislativa zákon opatřila řadou podmínek. Na tom, že pacient se nachází v konečném a nezvratném stadiu nemoci a že je zároveň stále způsobilý rozhodnout o asistované sebevraždě, se musejí shodovat, jak jeho ošetřující lékař, tak jiný lékařský specialista.

Pacient musí o prostředky vedoucí k jeho usmrcení zažádat dvakrát po sobě v rozmezí dvou týdnů a se spolupodpisem dvou nezávislých svědků, z nichž žádný nesmí být potenciálním dědicem. Pacient si bude muset sám dávku aplikovat. Smrtící látku bude moci předepsat jen lékař působící ve Vermontu a jen tamějšímu obyvateli.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?