Veselím otřásl podvod s recepty

11. 7. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři, kteří měli podvádět s předpisy léků, působili ve Veselí nad Moravou. To je nejnovější zjištění v případu, který nyní řeší policie v kyjovské nemocnici. Zjišťované škody stále rostou, případ se možná zapíše do historie kriminalistiky.


Poškození mohli být jednáním lékařů i pacienti z Ostrožska, kteří služeb veselské pohotovosti využívají.

„Podobné podvody se občas vyskytnou. Jde ale vždy o škody v řádech tisíců korun.
V tomto případě už je jasné, že půjde o statisíce. Ani zkušení kriminalisté se s něčím takovým nesetkali,“ uvedl Tomáš Zdechovský, mluvčí kyjovské nemocnice, která veselskou pohotovost provozovala.

Veselí nad Moravou o tuto službu jen před týdnem oficiálně přišlo. Jak už dříve deník informoval, byla ztrátová a veselská radnice na ni nechtěla ze svého rozpočtu přispívat.

Konečnému rozhodnutí o zrušení přispěl podle Zdechovského nakonec i fakt, že se vedení kraje dovědělo o výše zmíněné kauze. Podezřelí doktoři sloužili na pohotovosti jako externisté.
Finta byla dobře promyšlená.

Že se na vše nakonec přišlo, způsobila jedna pozorná pacientka. Ta si při kontrole svého přehledu všimla, že jsou na něm vykázány léky, které nikdy neužívala. Na začátku května proto provedla pojišťovna kontrolu a zjistila, že přišla o více než sto sedmdesát tisíc korun.

„Momentálně je hotová kontrola u dvou pojišťoven a pouze za rok 2010. Výše škod už se dostala na téměř sedm set tisíc korun,“ doplnil mluvčí nemocnice. „Vedení nemocnice na podvod nemohlo přijít samo. Formuláře nám byly ukradeny.

Lékaři předepisovali léky s naším razítkem. Recepty proto vůbec neprošly naším systémem,“ uvedl ředitel nemocnice Josef Pejchl. Jak jej doplnila náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Eva Havlíková, šlo navíc o léky, které při pohotovosti ani nemají být předepisované.

„Šlo například o antihistaminika, které tlumí alergické projevy, nebo antimykotika, což jsou léky k chronickým onemocněním. Lékaři vybírali záměrně ty nejdražší, aby co nejvíce vydělali.
Předepisovali i několik balení, což pohotovosti nepřísluší,“ uvedla.

Zatím není jasné, jestli se doktoři obohacovali jen prostřednictvím provize, nebo jestli léky vždy i vybírali, nebo dokonce dál prodávali. Vedení nemocnice předpokládá, že v takovém rozsahu muselo jít o organizovanou skupinu, která čítala více než jen dva podezřelé, které už vyšetřují i kriminalisté. Ti na případu pracují přibližně tři týdny. Nemocnice zatím podala trestní oznámení jen na dvě osoby.

Jelikož na podvodných receptech figuruje razítko Nemocnice Kyjov, pojišťovny pravděpodobně budou škodu vymáhat po ní. Nemocnice pak to samé udělá s lékaři, kterým bude prokázána vina. Kyjovský ústav má smlouvu s celkem sedmi pojišťovnami.

Všechny teď provádějí kontroly v souvislosti s činností veselské pohotovosti.
Zaměří se nejen na loňský rok, ale i dva předešlé. Jak uvedl Pejchl, dále do minulosti kontrolu provádět nelze. Výsledky budou nejdříve koncem roku. Celková škoda se může podle odhadů ředitele pohybovat až v milionech korun.

„Pracujeme teď na dvou možných plánech, jak předejít opakování problému. Buď bychom nechali recepty číslovat a průběžně prováděli kontrolu, nebo vymyslíme způsob, jak všechny recepty nechat procházet nemocničním systémem,“ zakončila Havlíková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?