Veto pro kongresové rekreace

26. 4. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
O řád vyšší pokuty, zúžený prostor pro sponzorovanou účast lékařů či lékárníků na kongresech a přísnější podmínky marketingu zaměřeného na léky na předpis plánuje zavést ministerstvo zdravotnictví.


Připravilo totiž novelu zákona o regulaci reklamy, která má „účinněji snižovat prostor pro korupci a neetická jednání v úseku reklamy na léčivé přípravky“, jak se praví v důvodové zprávě.

„Po opatřeních na ministerstvu a ve vztahu k fakultním nemocnicím je to třetí prvek v boji s korupcí. Cílem je upravit vztahy v oblasti reklamy, marketingu a kongresů na domácí léčivé přípravky,“ vysvětluje náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek.

Novela by se měla koncem června projednat na vládě. V platnost by mohla vstoupit počátkem příštího roku.

NEPŘEDNÁŠÍŠ, NEJEZDI

Nové paragrafy cílí především na praxi, kdy farmaceuti různými formami uplácejí lékaře či pracovníky lékáren, aby při předpisu či výdeji léků preferovali právě jimi distribuovaný přípravek.

„Takové jednání je nepřípustné, neboť vede k ovlivnění přirozené soutěže mezi léčivými přípravky z důvodu pouhé zištnosti osoby, která má na výběr konkrétního léku zásadní vliv. Omezuje tak spolurozhodování pacienta a také vede k neekonomickému vydávání prostředků z veřejného zdravotního pojištění,“ zdůrazňuje důvodová zpráva.

Aby nebylo pochyb, koho se takové neetické jednání může týkat, novela hned zkraje zpřesňuje pojem odborník, na nějž marketingové akce firem míří. Nově nepůjde jen o fyzickou osobu, která je oprávněná léky předepisovat či vydávat, ale i o zdravotnické zařízení a také o pracovníky zdravotních pojišťoven.

Novela chce potírat hlavně takzvanou kongresovou turistiku. Akce, na které výrobci léků zvou lékaře, se totiž pořádají v atraktivních lokalitách a nezřídka jsou jen zástěrkou pro příjemnou nadstandardní dovolenou. „Jednou z novinek je, že lékař, který byl pozván na vědecký kongres, bude muset doložit, že se jej účastnil aktivně, například jako přednášející. Jenom pak mu budou moci být uhrazeny cestovní náklady, ubytování, stravování a registrační poplatek,“ zdůrazňuje náměstek.

Výše těchto nákladů navíc musí být přiměřená. Odpadá také možnost, že by za peníze sponzora vycestovala celá rodinka. Novela navíc klade na roveň kongresů kterékoliv obdobné, výhradně odborné akce.

Setkání odborníků, jejichž cílem je podpora předepisování, prodeje, výdeje či spotřeby léků, budou v souladu se zákonem jen v případě, že budou farmaceuty pořádána jen na území České republiky, a za přijatelné se bude opět považovat jen přiměřené pohoštění a zajištění dopravy.

MILIONOVÉ POKUTY

Stop budou mít i rádoby odborné studie, které rovněž slouží k odměnám za předepisování konkrétních léčiv. Nové paragrafy totiž upřesňují definici marketingových aktivit. Napříště za ně budou považovány i průzkumy trhu a neintervenční poregistrační studie, za něž se příspěvky lékařům rády schovávaly. Odměna za ně bude zakázána. Výjimku ale mají mít studie s vědeckým přínosem.

Zcela se také zakazuje poskytovat odborníkům jakýkoli finanční nebo jiný přínos za to, že se účastní reklamy na léčiva, že předepíší z okruhu možných indikovaných léčivých přípravků právě jen jeden konkrétní nebo že jej vymění za dosud předepisovaný lék. Rovněž se zapovídají spotřebitelské soutěže. „Při porušení pravidel zákon také zvyšuje pokuty z deseti a statisíců na miliony a desetimiliony,“ upozorňuje Plíšek. Správní delikty mohou být sankcionovány až 50 miliony korun.

Nové paragrafy právě vstupují do připomínkového řízení a jistě vyvolají bouřlivou diskusi. „Tato novela je ve svém návrhu pouze nešťastně promarněnou šancí dosáhnout něčeho významnějšího. Ač byla asi vedena dobrým úmyslem, její provedení je místy zoufalé,“ míní například Jan Vavrečka z katedry podnikového a evropského práva při pražské Vysoké škole ekonomické. Doufá, že při projednávání tohoto návrhu se nedostatky či pochybení, jež jsou někdy v rozporu s evropským právem, podaří napravit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?