Většina lidí nechce, aby obézní platili vyšší zdravotní pojistné

13. 7. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Většina Češek a Čechů nechce, aby obézní lidé platili vyšší zdravotní pojištění. Ukázal to internetový průzkum STEM/MARK. Šest z deseti dotázaných nesouhlasilo s touto myšlenkou, přičemž každý třetí ji odmítá rázně.


Bezvýhradně by ji podpořilo jen sedm procent dotázaných a dalších 24 procent by se k ní spíše přiklonilo. V červnovém průzkumu odpovídalo 536 lidí ve věku 18 až 60 let.

Odvody na zdravotní pojištění v ČR souvisejí jen s výší příjmů, nezohledňují tedy to, zda se člověk chová ke svému zdraví zodpovědně, dbá na prevenci a zdravý životní styl, nebo kouří, nechodí na preventivní prohlídky a celkově žije nezdravě. Pokud by zdravotní pojišťovny dostaly možnost nabízet variabilní programy, mohly by i toto zohlednit.

Průzkum naznačil souvislost mezi tím, jakou má člověk sám váhu, a jak se staví k možnosti zpoplatnit obezitu. Do názorů lidí se podle Jany Michalkové se společnosti STEM/MARK evidentně promítla obava o úbytek vlastních financí.

Až osmi z deseti lidí, kteří jsou se svojí váhou velice nespokojeni, a tedy se zřejmě potýkají s kilogramy navíc, se myšlenka nezamlouvala. Naopak návrh by podpořila až polovina z těch, kteří jsou se svojí váhou zcela spokojeni. Zřejmě si svoji váhu hlídají, a tak by se vyšší odvody jejich peněženek nedotkly.

Podle průzkumu obezity v ČR, který provedl STEM/MARK vloni v projektu Všeobecné zdravotní pojišťovny Žij zdravě, spadá 23 procent dospělé populace do kategorie obezity (začíná od hodnoty BMI 30).

Vzhledem k tomu, že by vyšší odvody mohla platit až čtvrtina dospělých, znamenalo by to pro resort nezanedbatelné množství peněz. V ideálním případě by tyto platby zafungovaly jako motivační faktor pro omezení výskytu obezity. Změna by ale narušila dosavadní princip solidarity pojištění a výzkum prokázal, že česká společnost na to zatím není připravena.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?