Většina polských nemocnic používá vybavení, jež škodí pacientům

11. 2. 2010 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Většina státních nemocnic v Polsku používá přístroje, které jsou zastaralé i špatně udržované, a mohou proto ohrozit zdraví pacientů i zdravotníků. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnil nejvyšší kontrolní úřad (NIK). Jde podle něho o "hazard se zdravím lidí".


Pracovníci NIK zkontrolovali 53 zdravotnických zařízení a zjistili, že v 88 procentech z nich se lékařská vyšetření provádějí pomocí rentgenů, jež ohrožují zdraví nemocných i zdravotníků. V jedné z nemocnic kontroloři NIK objevili 40 let starý rentgen.

Jinde zase zjistili, že nemocniční personál vyšetřuje pacienty za pomoci rentgenů, které nesplňují radiologické předpisy. Zdravotníci i nemocní tak byli vystavováni nadměrným dávkách rentgenového záření, což může vést ke vzniku rakoviny.

Polovina polských nemocnic také šetří na údržbě zařízení, které mají k dispozici. Pravidelné kontroly přístrojů, jež mají prověřit, zda správně fungují, neprovádějí dvě třetiny zdravotnických zařízení. NIK proto varuje, že nemocní si nemohou být jisti tím, zda výsledky vyšetření, které od lékařů dostanou, jsou skutečně pravdivé.

„Rozsah problémů, na něž jsme narazili, je znepokojivě velký,“ zhodnotil výsledky zprávy NIK jeho mluvčí Pawel Biedziak.

Nemocnice sice nové přístroje kupují, ale jak upozornili kontroloři NIK, až třetina z nich je nechává nepoužívané ve skladech. V jedné nemocnici v Opoli NIK objevil přístroj v hodnotě 599.000 zlotých (3,85 milionu korun), který přes rok nikdo nevybalil.

Nemocnicím chybějí dostatečně vyškolení lidé, jež by nové přístroje mohli obsluhovat, a když se rozbijí, nemají zdravotnická zařízení peníze na opravu.
NIK se při kontrolách soustředil na přístroje používané v polských nemocnicích v letech 2006, 2007 a prvním pololetí 2008.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?